Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridda läraren: Okej, sparka honom då – men då får vi sparka fler!

Okej, ska vi sparka ut en lärare som har sympatier med högerextrema idéer? Men då får vi i så fall göra samma sak med lärare som visar sympatier med vänsterextrema idéer. Typ som gillar ett parti som står för "proletariatets diktatur"?

Annons

Eller tänk tvärt om:

Vi säger att en lärare som har sympatier med högerextrema idéer får vara kvar eftersom han trots allt sköter sitt arbete och följer läroplanen medan han är i skolan. Men ska vi då också låta en lärare jobbar kvar som på sin fritid uttrycker sympati med åsikter som drar åt samma håll som Islamiska staten – bara han gör det på sin fritid?

En del tycker att det är kristallklart att den berörda läraren ska få sparken. Andra tycker att han trots allt ska få jobba kvar. Men den första känslan måste följas av ett resonemang om konsekvenserna.

Detta är verkligen ingen enkel fråga. Bland kommentarerna på nätet finns både och: En del tycker att det är kristallklart att den berörda läraren ska få sparken. Andra tycker att han trots allt ska få jobba kvar. Men den första känslan måste följas av ett resonemang om konsekvenserna.

Skollagen säger att barn och elever inte bara ska inhämta kunskaper utan också "värden". Utbildningen ska "förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på."

Naturligtvis kan det påverka förtroendet för en lärare om han eller hon på sin fritid sprider djupt odemokratiska idéer. Men det är en skillnad mellan en lärare och exempelvis en politiker. Politiken är i hög grad en förtroendebransch. Det är till slut du som bestämmer vem du lägger din röst för. Har personen fel åsikt, så röstar du för någon annan. Har personen en skatteskuld, kan förtroendet påverkas. Eller om han eller hon har uppträtt berusad på en fest.

Men när det gäller politikern kan du i stort sett ställa vilka krav du vill. Du kan rösta bort en politiker för att du retar dig på att personen offentligt uttryckt stöd för "fel" ishockeylag.

Med en lärare är det inte på samma sätt. Han eller hon är anställd. Lagen om anställningsskydd gäller. Det är klart att du ska ha förtroende för skolan och för dina barns lärare. Men när det gäller politikern kan du i stort sett ställa vilka krav du vill. Du kan rösta bort en politiker för att du retar dig på att personen offentligt uttryckt stöd för "fel" ishockeylag.

Du kan kräva att skolan ska ge dina barn en bra utbildning, men du kan inte klampa in på samma sätt och ha synpunkter på vad läraren gör på sin fritid. Där går en gräns.

Däremot kan vi naturligtvis fundera över vilken hållning vi ska ha till lärare som ger uttryck för odemokratiska idéer. Politiskt kan vi fatta beslut om sådant.

I det dåvarande Västtyskland utfärdades 1972 ett dekret från förbundsregeringen och delstatsregeringarna. Det infördes ett krav på att offentligt anställda tjänstemän skulle stödja "den fria demokratiska ordningen", inte bara på arbetstid utan även på sin fritid. Personer som engagerade sig i "antikonstitutionella" aktiviteter skulle inte få komma ifråga för offentlig tjänst. Om det upptäcktes att en anställd sysslade med "antikonstitutionella" aktiviteter så skulle arbetsgivaren göra en särskilt prövning av detta.

Detta kom att kallas för "yrkesförbudet" och var främst riktat mot vänstergrupper. Västtyskland plågades av terroristgruppen Baader Meinhof-ligan.

1986 fick en tysk lärarinna sparken eftersom hon sedan flera år tillbaka varit medlem i det tyska kommunistpartiet. 1995 beslöt Europadomstolen för mänskliga rättigheter att det var brott mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

1986 fick en tysk lärarinna sparken eftersom hon sedan flera år tillbaka varit medlem i det tyska kommunistpartiet. 1995 beslöt Europadomstolen för mänskliga rättigheter att det var brott mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Domstolen sade att det inte fanns några belägg för att kvinnan agerat mot den tyska konstitutionen och att kommunistpartiet inte var förbjudet. Således var hennes aktiviteter lagliga. Utslaget skedde med tio röster mot nio.

Du kan tycka att en lärare ska sparkas om han eller hon uttryckt extrema eller antidemokratiska åsikter. Eller så kan du tycka att läraren ska få arbeta kvar. Jag kan ha respekt för båda ståndpunkterna, även om jag lutar mot det sistnämnda. Men vilken ståndpunkt du än väljer så hamnar du i ett antal dilemman. Att slå vakt om demokratin är inte enkelt.

Mer läsning

Annons