Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvärlden oroar LO

Det är lätt att falla för det svartvitas retorik. ”Antingen eller” är lättare att förmedla, om än mindre sanningsenligt än ”både och”.

Annons

Arbetskraftsinvandringsreformen som trädde i kraft 2008 har blivit en politisk slagpåse. Förespråkarna av den tydliga liberaliseringen framhåller gång efter annan hur många dataspecialister som har rekryterats till svenska företag tack vare reformen. Skeptikerna påpekar i stället hur bärplockare och andra utnyttjas av samvetslösa arbetsgivare. Två korrekta, men mycket skilda bilder av en och samma verklighet.

Reformen har även fått utstå en stor dos obefogad kritik. ”Att regeringen tillsammans med MP har spätt på arbetskraftsinvandringen i samma stund som vi har människor här som skulle kunna ta jobbet om de får rätt utbildning. Det är det jag menar är fel,” sade Stefan Löfven (S) i en intervju med DN i julas. Ett minst sagt anmärkningsvärt uttalande som grundar i sig i ett missförstånd. För arbetsmarknaden är inget nollsummespel: att nya aktörer tillkommer på arbetsmarknaden betyder inte att lika många blir av med sina arbeten. I stället bidrar det till att skapa nya arbetstillfällen: Även arbetskraftsinvandrare shoppar, äter mat och betalar boende.

Det var också denna tankevurpa Jan Björklund (FP) anspelade på i sitt tal i Almedalen: ”SD gillar inte invandrare. S gillar invandrare så länge de inte arbetar.” Som sagt – antingen eller.

LO har placerat sig i debattens ena ytterlighet. I maj presenterades en rapport som föreslår att arbetskraftsinvandringen ska begränsas kraftigt. I går följdes den upp med en mer nyanserad rapport som visar att EU-medborgare utnyttjas på svensk arbetsmarknad och vilka effekter det har för den inhemska marknaden.

LO:s intresse är att värna de egna medlemmarna. Ur det perspektivet är det inte svårt att förstå den protektionistiska ställningen och rapporternas enträgna skildring av omvärlden som ett hot. Stefan Löfven företräder det svenska folket. Vad han gör i samma ringhörna kan man däremot fråga sig.

Mer läsning

Annons