Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvärlden spelar roll

Annons

I fredags blev Norge en del av upproren mot diktaturer arabvärlden. I går var det Sveriges tur. En 100 personer stor delegation från den syriska samlade oppositionen var på besök i Stockholm. Omvärldens stöd spelar stor roll för de goda krafterna.

Fredspriset till Tawakkul Karman satte världens ögon på kampen för demokrati i Jemen. Regimen gör blodigt motstånd mot kraven på att president Saleh ska avgå och tillåta fria val. Han har en näraliggande förebild i Egypten och borde inse att hans sak är förlorad.

Denna klarsynthet har inte Saleh. Samma gäller president al-Assad i Syrien. Våldet mot demonstranterna fortsätter. De senaste sammandrabbningarna mellan regimens styrkor och de oppositionella kostade över 20 liv. Manifestationerna stöder det nybildade syriska nationella rådet, SNC.

Representanter från SNC samlades i går i Stockholm för att diskutera framtiden för Syrien efter al-Assads fall. Vi i Sverige kan känna oss stolta över att få står som värdar för de krafter som vill forma ett nytt demokratiskt Syrien.

Den syriska delegationen ska fortsätta till Moskva. Det är ett ytterligare ett tecken på att Ryssland sakta börjar ändra inställning till sin ”vänskap” med Syriens makthavare. I fredags uppmanade den ryske presidenten Medvedev sin syriske kollega att avgå – om inte det politiska systemet reformeras.

Det är en omsvängning i den ryska inställningen till Syrien. Så sent som i torsdags la Ryssland och Kina in sitt veto i FN mot en resolution riktade mot den nuvarande regimen. Motivet från dessa två tungviktare i världspolitiken var att ett FN-beslut skulle ge Nato en ursäkt för att ingripa, på samma sätt som i Libyen.

Den ryska ledningens trixande är inte vackert, men är trots allt ett stöd för den syriska oppositionen. Omvärlden spelar roll.

Mer läsning

Annons