Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödigt hög arbetslöshet

Äntligen! Riksbankschefen Stefan Ingves blir överkörd av sin direktion. Det blev en oväntat stor räntesänkning.

Annons

Tänk om det hade skett tidigare. Då hade tiotusentals människor som i dag får a-kassa eller går till arbetsförmedlingen för att få del av olika ”åtgärder” haft ett riktigt jobb att gå till i stället. Kommuner som kämpar med sin ekonomi hade haft högre skatteintäkter. Nyanlända som kommer till Sverige hade haft lättare att skaffa ett jobb.

Ekonomiprofessorn Lars E O Svensson skriver i en artikel i tidskriften Ekonomisk Debatt att arbetslösheten hade varit 1,2 procentenheter lägre, om Riksbanken hade tagit inflationsmålet på allvar. Det är ingen liten skillnad. Lars E O Svensson satt tidigare i direktionen för Riksbanken och försökte övertyga ledningen att ompröva sin räntepolitik. Han avgick till slut, när han inte fick gehör för sina synpunkter.

Målet för Riksbanken är en inflation på två procent. Men just nu är inflationen nästan noll. Och även på längre sikt missas målet. Sedan 1995 har inflationen varit i genomsnitt 1,4 procent.

Det råder egentligen ingen oenighet om att ekonomin skulle må bra av en lägre ränta. Men riksbanksledningen har hittills tagit på sig att även hålla hushållens skuldsättning nere. Det är en tveksam hållning. Det är att ta på sig uppgifter som inte ligger på Riksbanken.

Det finns all anledning att se över skuldsättningen. Det borde leda till politiska åtgärder från regeringen, framför allt borde ränteavdragen minskas, Och kraven på amorteringar borde skärpas. Men sådant bestäms inte av Riksbanken – och ska inte heller bestämmas av Riksbanken.

Riksbankens mål är en inflation på två procent. Dessutom ska riksbankens penningpolitik stödja ”den allmänna ekonomiska politiken i syfte att uppnå hållbar tillväxt och hög sysselsättning”. Så står det i förarbetena till riksbankslagen. Hittills har Riksbanksledningen missat inflationsmålet och motarbetat regeringens ekonomiska politik.

Mer läsning

Annons