Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oönskade effekter

Annons

Det går trögt i årets avtalsförhandlingar för industrin. Fack och arbetsgivare står långt ifrån varandra i synen på hur mycket löneutrymme de goda åren och den hotande krisen tillåter. I bakgrunden spökar striden om a-kassan.

I dag är de dags för medlarna att ge sig in i förhandlingarna för att förmå parterna att närma sig varandra. Tiden är knapp, bara en månad kvar innan avtalen löper ut.

Regeringens reform av a-kassan var inte särskilt lyckad, hävdade Lars Calmfors i gårdagens Dagens Industri. Calmfors är en tungviktare inom svensk arbetsmarknadspolitik och professor i nationalekonomi. Fram till somras var han ordförande i regeringens finanspolitiska råd.

I januari 2007 höjdes avgifterna till a-kassan kraftigt. Ett år senare kopplades de enskilda a-kassorna till andelen arbetslösa just inom den branschen. Tanken var att risken för hög arbetslöshet skulle minska fackens krav på löneökningar.

Så har det inte blivit. I stället har facken stridit för att kompensera sina medlemmar för de höjda avgifterna. En annan förklaring till de oönkade resultatet är samordningen av förhandlingarna. För att modellen skulle ha fått effekt hade det krävts decentraliserade förhandlingar. och inte som i dag samordning.

Ett konkret resultat har de höjda avgifterna haft: svenskarna har flytt a-kassan. Det har i sin tur lett till att LO-förbunden de senaste fem åren tappat 300 000 medlemmar.

Den svenska modellen knakar i fogarna, hävdar kritiker. Den pågående socialförsäkringsutredningen behandlar också a-kassan. Frågan är om den ska bli obligatorisk eller som i dag frivillig, för dem som vill ha mer än grundbeloppet.

Svensk arbetsmarknad behöver en stabil arbetslöshetsförsäkring som omfattar så många som möjligt. Inte minst nu när ökande arbetslöshet hotar. Det finns anledning för regeringen att lyssna med stora öron på de som nu hittar fel i dagens modell.

Det är inte fel med en obligatorisk försäkring, för det är en försäkring. Men det viktigaste för alla dem som betalar är att avgifterna inte blir så höga att de stöter bort. Och att så många som möjligt kan få en rimlig nivå i ersättning för lönen under den övergångstid, för det handlar om en begränsad tid, som a-kassan ska täcka.

Mer läsning

Annons