Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oops, det blev en kris till

Annons

Knappt hade vi börjat hämta oss från den förra finanskrisen, så fick vi ytterligare en kris. I dag ska EU-ländernas finansministrar besluta om en krismekanism – ett sätt för EU och euroländerna att agera om ett enskilt medlemsland hamnar i betalningssvårigheter. Planen är att krismekanismen ska vara så bra och så trovärdig att köpare och säljare på finansmarknaderna håller sig lugna, när börserna öppnar på måndag morgon.

Alltihop är eurons fel, säger Junilistans Nils Lundgren och Birgitta Swedenborg i en artikel i Svenska Dagbladet på söndagen.

Det var så bra på 90-talet när Sverige hade en ”ovärderlig hjälp” av en försvagad valuta, konstaterar de.

Nåja, så bra var det inte på 90-talet. Europa kastades ut i en kaotiska kris, där land efter land agerade utifrån sina egna intressen. Euron tvingar fram ett gemensamt agerande. Det är i grunden bra.

Ett av de länder som nu hotas av den andra vågens finanskris är Storbritannien – som står utanför euron.

Men det hjälper föga när landet har ett underskott i de offentliga finanserna som motsvarar tolv procent av BNP. Desstom är det oklart om det går att skapa en stabil regering efter torsdagens val.

Även länder som Portugal och Spanien ligger risigt till.

När den grekiska regeringen lägger fram krispaket, uppstår våldsamma protester. Så omvärlden kan börja tvivla på att premiärminister Papandreou klarar av att genomföra sina planer.

Hade det bara handlat om Grekland, är det tveksamt om krisen blivit så omfattande. Men finansmarknadens aktörer börjar naturligtvis undra om samma sak kan hända även i andra länder. Finansinstitutioner litar inte på att de får tillbaka sina pengar.

Vi ska inte inbilla oss för en enda sekund att vi kan klara oss undan, om den nuvarande krisen förvärras. Men mitt i allt elände kan vi vara glada för två saker. Dels har Sverige starka offentliga finanser. Sverige hör inte till de länder som finansinstitutioner misstänker för att inte kunna betala tillbaka lånen. Dels har sänkta skatter hållit köpkraften uppe, vilket är en viktig faktor för att mildra effekten av en ekonomisk nedgång.

På måndag morgon visar det sig om marknaden är nöjd med EU:s nya krismekanism.

Mer läsning

Annons