Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Oops, vi snodde lite ...

Annons

Om en kommunanställd skulle sno ett par tusenlappar från sin arbetsgivare skulle personen få sparken – och kommunen skulle ha krävt pengarna tillbaka.

Tror du att personen hade fått tillbaka jobbet om han eller hon hade sagt: ”Ursäkta, jag lånade lite pengar ur kassan. Jag ska betala tillbaka dem”?

Socialdemokraterna i Örebro har snott pengar av Örebro kommun. Inte så att partiet har nallat pengar ur någon kassa, utan genom att ha gjort utskick med kommunens porto och kommunens brevpapper. Det har skett vid åtminstone två tillfällen.

Det är visserligen inte någon enstaka person som har berikat sig. Det är inte någon som har supit upp pengarna på krogen eller gjort en semesterresa. Men även ett politiskt parti ska agera ärligt – och skilja mellan sina egna pengar och kommunens.

Socialdemokraterna har bett om ursäkt och kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S) har lovat att pengarna ska betalas tillbaka.

Men har pengarna betalats tillbaka? Det verkar inte Lena Baastad veta, om vi ska döma av tisdagens interpellationsdebatt i kommunfullmäktige. Röran fortsätter alltså. Ett misstag – eller möjligen två – kan vem som helst göra. Men då gäller det att med stor noggrannhet rätta till misstaget. I fullmäktige sade Lena Baastad att Socialdemokraterna gått igenom sju pärmar på kommunkansliet, utan att hitta något vettigt underlag för en faktura.

– Vi har kanske betalat. Vi har kanske inte betalat, sade Lena Baastad.

Men hallå! Det där håller inte! Det är i så fall Socialdemokraterna som ska visa att de har betalat.

Den här typen av diskussioner kletar inte bara fast på Socialdemokraterna i Örebro. Den kan drabba trovärdigheten för de politiska partierna i allmänhet.

Att Socialdemokraterna har suttit vid makten under många år, finns det inte så mycket att säga om. Det beror på att många har röstat på partiet i fria och demokratiska val. Men när partiet använder kommunala resurser för egna partiutskick är det ett tecken på att Socialdemokraterna inte förmår att skilja mellan den egna organisationen och kommunen.

Mer läsning

Annons