Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet för nya koalitioner

Lena Baastad (S) höll i går en presskonferens för att bekräfta att hon ställer upp för omval till posten som kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Annons
POLITISK LOGIK. Lena Baastad (S) bjöd i går in till presskonferens för att tala om sin ”politiska framtid.”  Illustration: Tecknar-Olle

Men när det kom en kallelse till presskonferens om Lena Baastads ”politiska framtid” var det en och annan journalist som trodde att det var detsamma som ett avgångsbesked. Så blev det inte.

Hennes korta presentation visade hur svensk politik krymper. Socialdemokraterna och Moderaterna kopierar allt oftare varandras retorik. Under de få minuter som spenderades i Rådhuset hann Baastad framföra att hon ser det som en ”självklarhet med valfrihet i skolan”, att hon ytterligare vill ”främja olika driftsformer” och att ”ordning och reda i finanserna” är av hög prioritet. Per Schlingmann hade varit stolt.

Hon kunde inte ge några besked om vilka partier som hon föredrar att styra med:

”Är det någonting som jag har lärt mig efter förra valet. Det är att det som verkar så himla självklart dagen innan ett val, eller till och med valdagen. Det kan vara helt annorlunda dagen efter.”

Det är visserligen sant. Oavsett hur det ser ut när valresultatet väl är färdigräknat är det givetvis viktigt att lösa situationen, även vid oklara majoriteter. Men är det verkligen rimligt att väljare ska gå till valurnorna utan att på förhand få veta vilka partier som vill samarbeta?

En röst på Centerpartiet eller Kristdemokraterna blev efter förra året i praktiken även en stödröst för Socialdemokraterna i Örebro, medan motsvarande röst i riksdagsvalet resulterade i en Alliansregering.

Baastad vill inte bränna några broar före valet. Löften som inte har gjorts kan inte heller brytas.

Alternativet är att främja en cementerad blockpolitik som den vi nu ser på riksplanet, där väljarna på förhand vet vad som erbjuds. ”Vi har åtminstone ett regeringsalternativ” förklarade Fredrik Reinfeldt (M) inför veckans partiledardebatt i riksdagen och menade att han – till skillnad från Stefan Löfven (S) – minsann har gett väljarna besked om laguppställningen. Det regeringsalternativ som Reinfeldt talar om skrapade i senaste opinionsundersökningen inte ihop mer än 38 procent.

Frågan är då vad ett besked av det slaget är värt. Socialdemokraterna i Örebro signalerar nu att de är beredda att lägga principerna åt sidan för att garantera ett styre nästkommande mandatperiod. Pragmatiskt eller principlöst? Döm själv!

Mer läsning

Annons