Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen ska vara bråkig

Det var kommunfullmäktige i Örebro i onsdags. Och nu på torsdag är det dags igen. Då ska fullmäktige besluta om de två ärenden som det blev återremiss på i onsdags: Örebros samarbete med Karlskoga om ett bolag för produktion av biogas och inköp av tomträtter, för att beredda plats för en ny fotbollshall.

Annons

”Oppositionens stopp-politik slår mot Örebro-partners”, utropar den politiska majoriteten i ett pressmeddelande.

Enligt reglerna kan en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige tvinga fram en återremiss. Om oppositionen anser att en fråga inte är tillräckligt utredd, kan den se till att frågan får köras ytterligare ett varv i beslutsmaskineriet. Dessutom: om beslutet skjuts upp blir det ytterligare en tid för offentlig debatt, ytterligare några dagar eller veckor då det finns utrymme för att skriva insändare och debattartiklar i NA, ilskna inlägg på Twitter med mera. Det ligger i sakens natur att oppositionen anser att majoritetens förslag är dåligt genomtänkta. Det ingår i oppositionsrollen att bråka med majoriteten, sätta käppar i hjulet, ifrågasätta varenda siffra och så vidare. Dels för att skapa en alternativ bild. Dels för att oppositionen har en granskande roll, vid sidan av revisorer och medier. Det är en del av det demokratiska systemet.

Om det nu vore så att återremissförfarandet skulle vara så skadligt för kommunen, skulle vi kanske kunna förvänta oss att kommunstyrelsens ordförande, Lena Baastad, verkar för att avskaffa den möjligheten. Men nej, så blir det nog inte.

Rollerna kan ju också vara de omvända. För exakt tre år sedan hade fullmäktige en lång debatt om försäljningen av 849 av Örebrobostäders lägenheter. Den majoritet som då styrde ville minska Örebrobostäders dominans på bostadsmarknaden, förbättra konkurrensen och öka mångfalden. Bland hyresgäster fanns ett motstånd mot försäljningen. En samlad opposition drev igenom en återremiss. Även här skulle vi kunna tala om behovet av ett snabbt beslut. Hyresgästerna behövde besked om vem som skulle äga deras bostad. De privata företagen behövde ha besked om de fick köpa eller inte. Men den demokratiska processen är trög. Och oppositionens roll är att bråka med majoriteten, sätta käppar i hjulet, ifrågasätta varenda siffra ... Alltså blev det återremiss. Irriterande för Staffan Werme, som då var kommunstyrelsens ordförande.

”Moderaterna och Folkpartiet agerade under onsdagens fullmäktige oansvarigt som företrädare för Örebro kommun. De använde möjligheten till att rösta fram återremisser i kommunfullmäktige på ett sätt som drabbar kommunens externa samarbetspartners”, skriver majoritetspartierna i fullmäktige, efter återremisserna i onsdags. Precis så skulle Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas agerande 2010 kunna beskrivas. Men det vore dålig politisk retorik.

Jag hoppas att oppositionen fortsätter att hacka på kommunledningens politik, oavsett vem som styr och oavsett vem som sitter i opposition. Det är deras jobb.

Mer läsning

Annons