Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordet skandal klibbar lätt fast

Statsminister Fredrik Reinfeldt klarar sig utan en opinionsmässig skråma. Skandalen kring arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins avgång rubbar inte väljarnas förtroende. Det slår Expressen fast i en nyhetsartikel (24/7) om resultatet av den nya Skop-mätningen: Två av tre har fortfarande mycket stort förtroende för Reinfeldt. Det är klokt av de intervjuade.

Annons

Det intressanta med artikeln är den trampkvarnsjournalistik och standardpolarisering den är ett uttryck för. Vanlig i politisk rapportering. Vari ligger skandalen kring Sven Otto Littorins avgång?

Den kom förvisso olägligt för regeringen så nära valet. På en presskonferens i Almedalsveckan angav han som skäl för sitt drastiska steg en utdragen vårdnadstvist och barnens exponering för medial påflugenhet. Knappast en skandal – snarare en privat tragedi.

Så plötsligt dök det upp en allvarlig anklagelse i en artikel av Aftonbladet där en kvinna utpekade Littorin som sexköpare. Littorin förnekade genast att han någonsin köpt sex. Det påstådda brottet är inte polisanmält, därmed inte undersökt – och nu preskriberat. Knappast en skandal – men ordet i sig har en hög klibbighetsfaktor. Det slinker så lätt med så fort läsarna ska bjudas på en kittlande läsupplevelse.

Det minst sagt oklara sakläget har inte hindrat en del politiska skribenter att peka ut Littorin som ytterligare en av maktens män som köpt sex. För att i nästa andetag tala om ett påstått brott.

Faran är dock inte över för Reinfeldt, nämligen om det visar sig att han inte berättat allt han vet om Littorinaffären. Om vi nu ska tro den statsvetare som intervjuas i artikeln. Skandalen har nu växlats ner till affär.

En av våra vanligaste vänsterskribenter fyller på med att en statsminister ska kunna besvara alla frågor och att han halkat när det gäller Littorin.

Det är svårt att förstå vad de avser. En statsminister ska tydligen vara ett monster av allvetenhet.

Må så vara – men att använda ordet skandal utan riktig täckning skadar både språket och politiken.

Mer läsning

Annons