Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro behöver hjälte

Annons

Valresultatet i Örebro kommun kräver en hjälte. Eller gärna flera – från båda blocken. Det kan vara någon från Koalition Örebro som säger att ”nu måste vi acceptera valresultatet, även om det blev till vår nackdel”. Eller det kan vara en socialdemokrat som säger att ”om det bara skiljer någon enstaka röst, kanske vi ska be om ytterligare en omräkning”. Vi behöver politiker som sätter sig över sitt strikta partiegoistiska intresse och i stället tänker på valsystemets trovärdighet.

Just nu tänker en rad politiker på vad som ska hända de närmaste månaderna. Ett nytt fullmäktige ska välja en ny kommunstyrelse och nya nämnder. Tänk gärna också på vad som ska hända om fem eller tio år.

Antingen kommer väljarna att minnas 2010 som året då politiker från olika partier grälade om valresultatet. Eller också kommer de att minnas 2010 som året då valet blev både jämnt och konstigt, men då politikerna trots allt tog ansvar för situationen. Det är bara att välja.

Det är inte så att ansvaret hoppar mellan Koalition Örebro och det röda blocket, beroende på vem som fått flest mandat i den senaste rösträkningen. Ansvaret vilar på alla partier – hela tiden.

Koalition Örebro har fått 48,6 procent av rösterna. Socialdemokraterna och Vänsterpartiett har fått 45,8 procent. Ändå får koalitionen färre mandat, som det ser ut just nu. Det borde leda till en förändring av valkretsarna inför nästa val. Det är kommunfullmäktige som föreslår valkretsar. Sedan fastställs de av länsstyrelsen.

Men valet 2010 är klart. Vi kan skrika oss hesa av upprördhet över en sned fördelning av mandaten. Det hjälper inte den här gången.

Tillsätt gärna en utredning om hur valdistrikten ska se ut vid valet 2014, med anledning av årets val. Det borde även Socialdemokraterna gå med på. Annars hamnar Lena Baastad i en omöjlig debatt.

Anklagelserna om valfusk bidrar också till att förgifta det politiska klimatet. Där gäller följande: Den som har konkreta vittnesuppgifter om valfusk måste så snart som möjligt gå med dessa uppgifter till polisen. Och skilj mellan lösa rykten (”jag har hört att någon har sett ...”) och trovärdiga uppgifter. Det är inte på kommunalrådskansliet som anklagelser om brott ska utredas!

Mer läsning

Annons