Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro borde ge mer pengar till cykelhandlare

Tänk dig att människorna i Örebro får 150 miljoner kronor mer i plånboken som de bestämmer själva över.

Annons
Med sänkt skatt blir det mer pengar över till cykelhandlaren som kämpar för att få verksamheten att gå ihop.

Det blir mer pengar till din Ica-butik, mer pengar till den lilla kämpande cykelhandlaren i utkanten av stan, mer pengar till det stora möbelvaruhuset i Marieberg. Det blir också mer pengar över till sådant som inte är kommersiellt. Lite mer i insamlingsbössan för dem som samlar in pengar till Greenpeace, Svenska kyrkan, Röda korset och Amnesty. Det kanske också blir någon krona mer för tiggarna på stan. Kanske någon köper en extra lott av idrottsföreningen eller av nykterhetssällskapet. När du tar fram mobilen för att swischa till kyrkans kollekt på söndagarna blir det en tia eller en femtilapp mer än det hade varit annars. Du kanske går till Myrorna och köper lite begagnade möbler eftersom du fått lite pengar över. Eller så lyxar du till det. Du går kanske på bio. Eller så bestämmer du dig för att ta en helg i någon annan stad med boende på hotell.

Så det är uppiggande att Moderaterna i Örebro nu tydligt går ut med att det blir en skattesänkning om partiet får ha ett avgörande inflytande över Örebro efter valet.

Så det är uppiggande att Moderaterna i Örebro nu tydligt går ut med att det blir en skattesänkning om partiet får ha ett avgörande inflytande över Örebro efter valet. Vi vet redan vad Socialdemokraterna kommer att svara: Hellre mer pengar till välfärden än en skattesänkning. Det är i och för sig en legitim ståndpunkt.

Men en förutsättning för välfärden är att den där cykelhandlaren i utkanten av stan fortsätter att slita för att få verksamheten att gå ihop, att det stora möbelvaruhuset i Marieberg anställer personer som i sin tur betalar skatt till kommunen. Och vi vet att frivilliga verksamheter är en absolut förutsättning för att vissa saker ska fungera. Verksamheter som fångar upp personer som inte passar in i välfärdssystemen. Serviceföretag som hotell skapar både jobb och skatteintäkter.

Att ta ut skatt är en balansgång. Å ena sidan vill vi alla ha bra äldreomsorg, ambitiösa skolor och vi vill att snöröjningen ska fungera. Å andra sidan behövs ett utrymme för privat konsumtion för att vi ska få in skatteintäkter.

Att ta ut skatt är en balansgång. Å ena sidan vill vi alla ha bra äldreomsorg, ambitiösa skolor och vi vill att snöröjningen ska fungera. Å andra sidan behövs ett utrymme för privat konsumtion för att vi ska få in skatteintäkter. Örebros skattesats ligger på 32 kronor och 90 öre. Det är i högsta laget. Så låt den hårt arbetande cykelhandlaren få lite fler kunder som kan betala lite mer.

►Läs också:

Moderaterna föreslår skattesänkning för örebroarna

Mer läsning

Annons