Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro måste ta ett större brottsförebyggande ansvar

Nya Moderaterna är Örebros trygghetsparti. Vår politik bygger på tusentals samtal med örebroarna om hur de vill förändra vår kommun. Det är lokal politik för örebroarna.

Annons
Anders Åhrlin

Nya Moderaterna är Örebros trygghetsparti. Vår politik bygger på tusentals samtal med örebroarna om hur de vill förändra vår kommun. Det är lokal politik för örebroarna. Vår motståndare väljer i stället att villkora varje löfte med att de endast gäller vid en socialdemokratisk majoritetsregering. Det är ett rejält förbehåll för ett parti som i dag samlar knappt 30 procent av väljarstödet. Nya Moderaternas står för vad vi lovar, även om det blir en rödgrön regering i Stockholm.

Jag är och kommer alltid förbli polis, trots att jag numera leder Nya Moderaterna. Jag vet vikten av brottsförebyggande arbete. För det spelar liten roll hur många kriminella mina kolleger burar in om någon annan tar deras plats. Kommunen måste ta ett större brottsförebyggande ansvar.

Det börjar i skolan. Den som utsätter andra för mobbning löper betydligt större risk att bli kriminell senare i livet. Deras offer utsätts för våld och kränkningar i en känslig period av livet. Men den största grogrunden för kriminalitet senare i livet är de elever som inte får den hjälp de behöver. De hamnar efter, skolkar och kommer aldrig i kapp. Några söker bekräftelse, revansch och försörjning genom brott och kriminalitet. Nya Moderaterna vill öka vuxennärvaron och satsa mer resurser på skolan.

Det är i utanförskapets utsatthet och hopplöshet kriminaliteten har sin grogrund. Den absolut mest effektiva brottsförebyggande åtgärden är att se till att människor kommer i arbete. Den som har någonstans att gå när väckarklockan ringer på morgonen har mer än bara en försörjning, men också ett sammanhang, arbetskamrater och känsla av att vara behövd. Nya Moderaterna vill därför att arbetssökande med försörjningsstöd ska erbjudas och avkrävas 40 timmars aktiviteter varje vecka. Det ska vara ett heltidsjobb att skaffa sig ett arbete.

Men vi måste göra mer för tryggheten i Örebro här och nu. Ingen ska behöva ta den där omvägen runt en mörk park, ingen ska känna att man måste ta en taxi en sen sommarkväll i stället för att gå, ingen ska känna oro för att ens barn gått på en sen bioföreställning.

Vi vill därför att Öbo ges i uppdrag att ordna så att deras hyresgäster kan få följe av en väktare till sin bostad. När systemet fungerar vill vi även att bostadsrättsföreningar, villaföreningar och andra hyresvärdar ska kunna ansluta sig till tjänsten till självkostnadspris. Nya Moderaterna vill också utöka belysningen i våra parker och att alla trasiga lampor ska vara lagade inom 48 timmar.

Valet den 14 september är ett viktigt val för Örebro. Det är ett val mellan ett Örebro som byter riktning för att bli tryggt, och ett som inte gör det. Vi är ett parti som tar örebroarna på allvar med en politik för dem.

Mot oss står ett parti som bara paketerar om förslag från partihögkvarteret i Stockholm. Vår politik håller ihop. Nya Moderaterna är Örebros enda trygghetsparti.

En röst på Nya Moderaterna är en röst för en bättre skola, för fler jobb och för ett tryggt Örebro.

Mer läsning

Annons