Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro slår rekord

Örebro universitet slår rekord igen. Förra årets toppnotering på nästan 17 000 sökande utraderas.

Annons

Det finns fler orsaker till söktrycket. Sista årgången av babyboomen slutade gymnasiet i våras och är nu redo att gå vidare till högre studier. En mindre positiv kraft är att högskolestudier blir andrahandsalternativet för de ungdomar som inte kan få jobb efter studenten.

Ju fler som går till högre studier, ju bättre för Sverige. Sverige är ett rikt land, en rikedom vi utvecklat ur en kombination av konkurrensfördelar. Kliver man några steg tillbaka i historien framstår naturtillgångar och fred som två viktiga faktorer. Men också folkskolereformen 1842 som gjorde svenskarna till ett läskunnigt folk. En rad snillen och uppfinnarjockar bidrog starkt till att dagens svenska, och numera internationella, storindustri.

Förutsättningen för att hålla kvar denna avundsvärda topposition i världen är att ständigt utveckla vår potential. Då behövs utbildat folk: forskare, ingenjörer, ekonomer, organisatörer, administratörer och språkkunniga. För att bara nämna några.

Allt fler studerande ställer hårda krav på den högre utbildningen i Sverige. Alla, unga som gamla, som satsar sin tid och sina pengar, har rätt att kräva hög kvalitet.

I den prestigefyllda rankingen av världens 200 bästa universitet som görs av den brittiska tidskriften Times hamnar Lunds universitet längst upp av de svenska lärosätena, på plats 67. Det är inget att skämmas för med tanke att de flesta i topp på listan är världskändisar från USA och Storbritannien. Men lilla Sverige är omsprunget av ett annat pytteland, Danmark. Två danska universitet placerar sig bättre än bästa svensk. Det går alltså inte att skylla på storleken.

Örebro universitet ligger i sin tur på en stadig mittenplats på lärosätenas svensktoppslista från förra året. Det finns givna förklaringar till att de gamla storuniversiteten har en bättre förmåga att producera utbildning. Erfarenhet ger färdighet.

Nästa termin startar läkarutbildningen i Örebro. Trycket ökar, och kraven. Årets ansökningsrekord lär slås redan nästa år. Det är bra, men ställer än högre krav på att utbildningarna på ett av landets yngre universitet håller måttet. För studenternas skull främst, men också för alla oss andra.

Mer läsning

Annons