Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare i regeringen

Elisabeth Svantesson från Örebro hamnar på ett av regeringens mest centrala uppdrag.

Annons

Hon har fram till nu varit ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott.Socialdemokraternas valombudsman i Örebro, John Johansson, skickade snabbt ut ett pressmeddelande där den nye arbetsmarknadsministern beskrivs som ”en ambitiös och driven politiker”, så hon väcker uppenbarligen respekt även bland motståndare.

Både statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tänker göra jobben till huvudfråga under valrörelsen. Socialdemokraterna har satt upp ett mål: Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet före år 2020. Fredrik Reinfeldt talar om den återupprättade arbetslinjen – att det ska bli mer lönsamt att arbeta. Jobbskatteavdragen mildrade utan tvekan effekterna av finanskrisen.

Tröskeln för att vinna valet är högre för en sittande regering än för oppositionen. Och den blir högre för varje val som går.

Ska Elisabeth Svantesson klara denna tröskel måste hon visa att det går åt rätt håll, att arbetslösheten tydligt sjunker. Det räcker inte med att den sjunker med någon tiondel. Om arbetslösheten tydligt går ner är det lätt för Elisabeth Svantesson att argumentera i valrörelsen. Då kan hon tala om att det socialdemokratiska målet om EU:s lägsta arbetslöshet är skrivet i lösan sand. Då kan hon säga att väljarna tar en risk om de röstar för ett regimskifte. Och vi vet faktiskt inte ens vilka partier som eventuellt kommer att ingå i den regeringen.

Men om arbetslösheten fortsätter att vara på en hög nivå blir det svårt för regeringen att sitta kvar efter valet 2014.

Reinfeldt fullföljer en linje som socialdemokraten Göran Persson tillämpade: Att göra regeringsombildningar som blir en total överraskning för media. Men det är svårt att förstå varför Reinfeldt inte passade på att avskeda migrationsminister Tobias Billström. Han har gjort bort sig vid flera tillfällen – och är politiskt försvagad. Det fungerar inte i längden att ha en minister som blir tillrättavisad av statsministern.

Mer läsning

Annons