Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebros absurda strid mot finsk friskola

Om Örebro kommun medvetet ville ta död på Sverigefinska språkskolan – ja, då har kommunen agerat logiskt.

Annons

Kommunen har nu förlorat tvisten i domstol. Men innan dess hann Sverigefinska språkskolan gå i konkurs. Det återstår att se vad som går att rädda.

2002 beslöt kommunen att ge ett bidrag till Sverigefinska språkskolan som var på tok för lågt. Steg för steg har kommunen tvingats backa. Men den har backat så lite som det över huvud taget går. 2006 underkände kammarrätten i Jönköping kommunens beslut om bidrag till skolan. Det dröjde till 2009 innan det kom ett nytt beslut. Även det beslutet upphävdes av en domstol. Så 2012 kom ännu ett nytt beslut. Nu har även det beslutet underkänts av domstol.

Det finns dessutom en uppseendeväckande detalj i domen. Kammarrätten konstaterar att kommunen inte ens har lyckats presentera att vettigt beräkningsunderlag: ”Kommunen kan inte heller i övrigt, annat än i mycket allmänna ordalag, anses ha kunnat förklara den stora beloppsskillnad som finns mellan beslutat bidragsbelopp och kommunens nettokostnad.”

Det hela ger intrycket att Örebro kommun har velat pressa Sverigefinska språkskolan att lägga ner.

När konkursen var ett faktum skickades ett brev till föräldrarna på finska. Men det var med ett språkbruk som var uppåt väggarna.

Så föräldrar och personal på skolan har fått två besked av Örebro kommun:

Örebro kommun är beredd strida in absurdum mot en liten finskspråkig skola.

När striden ser ut att vara vunnen visar kommunen inte större respekt för föräldrarna än att ett brev skickas som mest liknar ett dåligt skämt.

Hanteringen är skamlig!

Till saken hör att Örebro officiellt är ett finskt förvaltningsområde. Finskspråkiga i kommunen har rätt att gå till kommunkontoret och be att få prata med någon på finska. Det borde väl finnas någon finsk förening i kommunen som kan testa om det verkligen fungerar.

Mer läsning

Annons