Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebros käftsmäll mot de fattiga

Annons
civil olydnad. Gå och handla i stället för att lyda Örebro kommuns uppmaning om köpstopp. Arkivfoto: Håkan Risberg

Passa nu på att köpa en ny mobiltelefon just den här månaden! Har du inte råd med det? Då kan du åtminstone köpa ett par nya hörlurar så att musiken du lyssnar på låter lite bättre. Du kanske behöver en ny vattenkokare? Eller varför inte en ny möbel från Ikea? Och visst vore det väl en grej att kunna byta ut den där gamla tjock-tv:n mot en platt-tv? Varför inte en smart-tv med 3D-funktion? Mer prylar till hemmet!

Jag själv kan tänka mig att rent konkret ge mig ut och handla för att motverka Örebro kommuns uppmaning till köpstopp.

Ja, jag tar klimathotet på allvar. Ja, jag anser att det är viktigt att vi funderar över vad vi konsumerar.

Men jag har följande invändningar mot idén om köpstopp:

Köpstopp är inte någon bra metod för att bekämpa klimatförändringarna. Om vi nu ska övertyga en familj att byta ut sin gamla Volvo och i stället köra en klimatsmart elbil – eller åtminstone en bil som förbrukar mindre bränsle. Då är det sista vi ska göra att införa köpstopp. Det är bättre att familjen gör en rundtur bland länets bilhandlare och funderar över vilken ny bil som är det bästa alternativet – och att den gamla Volvon snarast hamnar på skroten.

Köpstopp är dessutom en käftsmäll mot människor i fattiga länder. När du går till ett fik och köper kaffe som är producerat i Sidamo i Etiopien ger du en litet bidrag till en högre levnadsstandard för människor i området. När du köper kläder som är tillverkade i Bangladesh bidrar du till att Bangladesh i dag har en förväntad medellivslängd som är högre än Rysslands. När du köper en platt-tv som är tillverkad i Asien så bidrar du till en kraftfull minskning av global fattigdom. Och visst, du kan även gå till Myrorna och handla begagnade kläder. Även det är ett bidrag till en bättre värld.

Varje minut är det 220 människor som rycks upp ur den absoluta fattigdomen – tack vare att du går till affären i Örebro.

Dessutom kan jag tycka att ett köpstopp är kränkande mot de familjer som har ont om pengar, de som vänder på varenda krona, de som egentligen har behov av att konsumera mera. Om vi ska få ner arbetslösheten, om vi ska klara av framtidens ekonomiska utmaningar. Ja, då behöver vi tillväxt. Och tillväxt förutsätter bland annat privat konsumtion. De partier om styr Örebro kommun, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, är alla partier som bejakar tillväxt.

Och hur smart är det av en kommun att mer eller mindre förklara krig mot den lokala handeln – om så bara för en månad?

Så om du har planerat att göra ett inköp i april eller maj. Fundera på om du inte skulle ha möjlighet att göra inköpet redan under mars, alltså under Örebros proklamerade köpstopp. Visa lite civil olydnad! Handlarna blir glada. Fattiga människor i andra länder får lite bättre levnadsstandard. Den ekonomiska tillväxten i Sverige blir lite bättre. Och det i sin tur gör att det blir lättare för människor att välja klimatsmarta alternativ i stället för att enbart jaga det lägsta priset, till exempel när de tecknar elabonnemang eller när de köper livsmedel i butiken.

Vägra delta i köpstoppet!

Mer läsning

Annons