Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebros orangea revolt

Annons

Tusentals cyklister i Örebro trafikerar dagligen de fem färdiga huvudcykelstråken i stan. Men nu måste frågan ställas – kör de lagligt?

Kommunen har markerat dessa cykelstråk med linjer i orange färg. Inom dessa linjer håller sig cyklisterna. Förmodligen är det inte en enda av dem som reagerat mot färgen, utan i stället tacksamt noterat den tydliga markeringen.

Men polisen har reagerat. Orange är nämligen inte en färg som finns i vägmärkesförordningen och därmed har markeringen ingen juridisk betydelse. Om linjemålningen i orange är olaglig eller inte må avgöras av en domstol, anser Transportstyrelsen.

Det är bra att polisen är på alerten när det begås överträdelser av lagar och förordningar. Då ska polisen självklart agera. Men i det här fallet skulle myndigheten nog vinna på att något dämpa sin ambition att påpeka en eventuell olaglighet som kommunen ägnat sig åt.

Om markeringen inte följer förordningens bokstav, så bör ju rimligen cyklisterna varje gång de trampar in mellan de orangea strecken ge sig ut på brottets bana. De cyklar ju på en cykelled som juridiskt sett inte är en cykelled utan som i lagens mening är något helt annat.

Skulle det bli så att kommunen av en eller annan anledning måste måla linjerna i en annan färg, så är det nog säkrast att vägtrafikförordningen stadgar om det är vit eller gul färg som ska användas för cykelstråk. Tänk om det blir fel. Cyklisterna kan ju då bli helt förvirrade och inte veta var de ska transportera sig.

Utan att på något sätt försöka förringa vägtrafikförordningens paragrafer vore nog det bästa att polisen och Transportstyrelsen släpper frågan. Låt den orangea färgen vara kvar och låt kommunen markera framtida cykelstråk i samma tydliga färg.

Cyklisterna vet vad som gäller och det är väl i slutändan det viktigaste. Myndigheterna kan i sin tur ägna mer tid och kraft åt det som förmodligen är viktigare.

Fast utspelet som sådant satte onekligen färg på vardagen ...

Mer läsning

Annons