Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroväckande signaler till Hongkong

I många avseenden är Hongkong en demokrati. Det är bara en detalj som saknas: Människorna i Hongkong förvägras rätten att välja vem som ska styra staden.

Annons

Den senaste tidens protester har mötts av kalla handen av det kinesiska kommunistpartiet. Det är oroväckande att Hongkongs ledare, Leung Chun-ying, talar om att ”resolut” ta itu med ”olagliga demonstrationer”.

Kina förenar marknadsekonomi med diktatur. När ledningen för kommunistpartiet har övervägt olika alternativ, så har den avskräckts av det kaos som följde, när Michail Gorbatjov började reformera den kommunistiska supermakten Sovjetunionen.

Men med Hongkong var det annorlunda. När den brittiska kronkolonin lämnades över till Kina 1997 var det med löftet ”ett land, två system”. Hongkong har en fri press. Människor kan protestera mot missförhållanden. De kan ifrågasätta makten. Men när det ska hållas val till ny styresman för Hongkong ska kandidaterna först godkännas av ett organ som kontrolleras av Kinas kommunistiska parti. Kina bestämmer alltså vilken åsiktskorridor som kandidaterna måste hålla sig inom. Men Hongkongborna vill ha en riktig demokrati.

Men hur ska Kina hantera krisen? När studenter i Peking demonstrerade för demokrati 1989, slutade det med en massaker.

Chris Patten, som var den siste brittiske guvernören för Hongkong, påpekar att Hongkong inte bara är en angelägenhet för Kina. Överföringen av Hongkong skedde med stöd av ett internationellt avtal där den brittiska regeringen var en av parterna. Om Kina inte uppfyller sina förpliktelser om ”ett land, två system”, är det också en angelägenhet för London, anser Chris Patten.

Kina borde ha ett eget intresse att släppa fram demokratin i Hongkong, att verkligen förverkliga löftet ”ett land, två system”. Demokrati ger mer stabilitet än om Kina tar en konfrontation med en stor del av Hongkongs sju miljoner invånare.

Mer läsning

Annons