Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS i tortyr och slavarbete

Slavarbete, tortyr, politiskt förtryck och korruption. Välkommen till OS i Sotji!

Annons

Hela OS har blivit något av en grym satir. Vinter-OS har förlagts till ett område i Ryssland där det nästan aldrig snöar.

Glöm det där med att OS skulle vara ett evenemang som syftar till att främja idrotten. Det är ett propagandajippo för Vladimir Putin personligen. Inte bara propagandajippo förresten. En av Putins kompisar fick en order på nära 50 miljarder kronor utan någon offentlig upphandling.

För tiotusentals människor hade det varit bättre om OS aldrig hade ägt rum. De har under långa perioder arbetat utan att få ett öre i betalning. Inte slavlöner alltså, utan noll i lön. Rent slavarbete! Vi har hört berättelsen om mannen som blev torterad av polisen för att tvinga honom att ta tillbaka sina lönekrav på arbetsgivaren.

Okej, det är inte alldeles okomplicerat att sitta i den kommitté som avgör vilka länder som ska få arrangera olympiska spel. Men det Internationella olympiska kommittén har gjort i Sotji är att låna ut sitt namn till en regim som vill berika sig själv på ett tämligen ogenerat sätt och sprida propaganda.

Signalen från Vladimir Putin har varit att OS får kosta hur mycket som helst. Någon har räknat ut att om pengarna i stället hade delats ut till de deltagande idrottarna, så hade de fått 130 miljoner kronor var. Signalen från Internationella olympiska kommittén är att den fina fasaden måste fungera. Strunt samma om arbetare torteras eller inte får ut sina löner.

IOK-ordföranden Thomas Bach hänvisade på en presskonferens tidigare i veckan till ett ryskt löfte att 50 miljoner kronor skulle betalas ut i löner. Men en rysk aktivist för mänskliga rättigheter säger till DN att han inte känner till några löneutbetalningar. Och den torterade mannen har inte sett röken av några pengar.

Internationella oklympiska kommittén står alltså för ett arrangemang som leder till tortyr och slavarbete. På kommitténs hemsida talas det om att den vill verka för en bättre värld. Förljugenheten har fått ett ansikte!

Mer läsning

Annons