Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österberg förändrar?

Socialdemokraterna förändras. Budskapet skriker ut från Socialdemokraternas hemsida. Och visst har det blivit förändring. Men inte på det sätt som partiets medlemmar hade tänkt sig.

Annons

För fem år sedan var Socialdemokraterna det självklara regeringspartiet. Möjligen fanns en risk att Socialdemokraterna skulle förlora ett kommande val. Men det skulle i så fall bli en parentes. Efter en mandatperiod skulle ”högerpolitiken” ha avslöjat sig så till den milda grad att väljarna åter igen skulle rösta på den trygga socialdemokratin. Helst med en ny och fräsch ledare.

Så har det inte blivit. Socialdemokraterna guppar nu omkring som en labil liten segelbåt. Och ingen vet vem som ska ta hand om rodret eller bringa ordning i seglen. Möjligen sitter den erfarne Sven-Erik Österberg från Skinnskatteberg, beredd att ta över. Men ingen vill riktigt säga det. Inte än i alla fall.

Nu har partidistrikten fastställt kravlistan på den som ska leda partiet. Han eller hon ska kunna ena partiet. Han eller hon ska ha regeringserfarenhet. Han eller hon ska kunna vinna val. Bara för att nämna några av punkterna.

Men att ena partiet och vinna val är inte nödvändigtvis samma sak.

För att ena partiet krävs en politik som medlemmarna känner igen, möjligen med en lite fräschare förpacking. För att vinna val krävs det som framhålls på partiets hemsida – att Socialdemokraterna förändras.

Hittills har Sven-Erik Österberg legat lågt i framtidsdebatten. Och hans insatser som statsråd är inte bländande.

Men kanske är det en sådan person som kan inleda förändringen av socialdemokratin. Han är idealbilden av socialdemokratisk politiker. Arbetarklass. Förankring i fackföreningsrörelsen. Han kommer från en bruksort i Bergslagen.

Kanske är det just Sven-Erik Österberg som kan kliva fram och säga att Socialdemokraterna inte kan göra som förut, som kan säga att partiet måste ompröva sin inställning till småföretagare, skatter, rut-avdrag och offentlig sektor. Han kanske kan föra Socialdemokraterna från industrisamhället, till ett IT-samhälle som dagligen påverkas av impulser från andra länder.

Han kanske kan säga att även arbetarklassen vill bestämma mer över sitt eget liv, att även arbetarklassen vill kunna välja skola och att även arbetarklassen kan ha glädje av en skattesänkning. Han kan plocka fram den strof av Internationalen som säger ”vi under skatter digna ner”.

Mer läsning

Annons