Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otäcka dinosaurier

Annons

Tänk dig ett land som förbjuder Youtube. Ett land där en åklagare har befogenhet att hindra dig från att läsa Nerikes Allehanda, Google eller Facebook på nätet. Det hade kunnat bli verklighet. Och då talar vi inte om Kina, Nordkorea eller Vitryssland. Det handlar om USA.

Just nu verkar lagförslaget som har den passande förkortningen Sopa (Stop Online Piracy Act) ha lagts på is. Men att det över huvud taget kunde läggas fram är skrämmande. I dag stängs nätuppslagsverket Wikipedian som en protest mot Sopa.

Lagförslaget skulle innebära följande. Om det så bara finns en länk på na.se som skulle kunna föra dig till upphovsrättsskyddat material – då ska hela na.se blockeras av internetleverantören. Det ska ske inom fem dagar. Någon rättegång behövs inte.

På ledarplats försvarar NA upphovsrätten. Men i en ledarblogg skulle vi kunna länka till Yotube eller någon annan hemsida, för att läsaren ska kunna skaffa sig en egen uppfattning om hur en motståndare resonerar. Någon läsare kanske skriver en kommentar, där han eller hon länkar till en sida med upphovsrättsskyddat material. Det skulle räcka för att hela na.se skulle blockeras av amerikanska myndigheter.

Det är en kamp mellan dinosaurier och framtiden. Dinosaurierna är de film- och musikdistributörer som vill bekämpa piratkopiering med metoder som påminner om de spaningsmetoder som används i diktaturstater. Framtiden är de snabbväxande internetföretagen som Google, Facebook och Youtube. Det är sådana företag som är drivkrafter för tillväxt i den krisande amerikanska ekonomin.

I Sverige har vi fått Ipred-lagen, som är ett resultat av ett EU-direktiv. Den är inte lika långtgående som det lagförslag som diskuteras i USA. Men det finns ändå likheter: I stället för att modernisera upphovsrätten och hitta nya metoder för att ta betalt, så inriktas lagstiftningen på ökad spaning mot enskilda individer.

Hade det amerikanska lagförslaget gått igenom hade sannolikt en och annan dinosaurie vaknat till liv även på den europeiska kontinenten – och krävt skärpningar av övervakningen.

Nu verkar lagstiftningsprocessen i USA ha hejdats. Men risken finns fortfarande att USA får en lagstiftning som både kränker enskilda medborgares rätt till information – och dessutom hindrar utvecklingen av ny informationsteknik. Det vore en seger för dinosaurierna.

Mer läsning

Annons