Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oundvikligt dilemma

Göran Lindberg släpps, trots återfallsrisk. Ett dilemma som vi får stå ut med.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Den förre polischefen Göran Lindberg fälldes 2010 för bland annat grov våldtäkt, våldtäkt och för köp av sexuella tjänster. Det var en sensation. Inte bara för att han var polis, utan också för att han var drivande i polisens jämställdhetsarbete.

Nu har han avtjänat två tredjedelar av straffet. Om vi ska tro kriminalvården har han inte varit någon mönsterfånge. Han har, enligt kriminalvårdens bedömning, inte varit särskilt mottaglig för behandling och risken för återfall i sexuellt våld bedöms som ”klart förhöjd”.

Kriminalvården skulle kunna få ett verktyg till, om deltagande i behandlingsprogram och motivation till förändring påverkar frigivningen. Den som inte deltar eller som inte låter sig påverkas får sitta hela fängelsetiden. Den som visar en större vilja till förändring kommer ut efter två tredjedelar.

Men grundprincipen för rättsväsendet är ändå densamma. Personer som har begått allvarliga brott döms att sitta en viss tid i fängelset. Under tiden ska kriminalvården sätta till alla klutar för att påverka personen i rätt riktning. Men när fängelsestraffet är avtjänat ska personen friges. Några realistiska alternativ till det finns inte. Det skulle i så fall vara att omvandla kriminalvården till en gigantisk behandlingsinstitution, där det görs individuella bedömningar. Det är bara att inse: allmänheten skulle knappast acceptera en sådan lösning.

Ett exempel: Mattias Flink mördade sju personer och skadade tre under alkoholrus. Han använde ett vapen som han hade tillgång till som yrkesmilitär. Hans uppträdande har av kriminalvården beskrivits som ”exemplarisk skötsamhet”. Det är möjligt att han hade kunnat friges redan efter tre eller fem år, utan någon risk för återfall. Men det hjälper inte. Hans brott är så allvarligt att det är kontroversiellt att han friges i år, nästan 20 år efter morden.

Strafftiden ger också en signal till polisen om vilka brott som ska betraktas som allvarliga. Polisens möjlighet att använda vissa tvångsmedel är till exempel direkt kopplade till straffskalan.

Samtidigt ska vi komma ihåg att det är dyrt att hålla folk inlåsta. Du kan hyra en hotellsvit i Örebro för ett lägre dygnspris än det kostar att hålla en person inlåst i ett fängelse med medelhög eller hög säkerhet.

Till slut är det ändå oundvikligt: När strafftiden är slut ska personen släppas. Det är ett oundvikligt dilemma att personer kommer att släppas, även om det finns en återfallsrisk.

Mer läsning

Annons