Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oundvikligt samarbete

Annons

Sverige säger nej till nya fördragsändringar i EU, som skulle innebära att euroländerna inleder ett närmare samarbete som också tar sig institutionella uttryck.

Men en oundviklig följd av det senaste årets kris är att euroländerna inleder ett närmare samarbete. Inte så att länderna behöver föra samma ekonomiska politik. De behöver inte ha samma storlek på den offentliga sektorn – eller samma skattenivåer. Men de måste förhindra att ett eller flera länder drar ner de andra i ett träsk av underskott och skuldkris. Och det är inte säkert – eller ens troligt – att EU:s lagstiftning räcker för att förhindra nya skuldkriser.

Det är inte första gången som Sverige ropar ”nej” när länderna i valutaunionen vill samverka.

1997, innan euron ens hade införts som valuta, började några av euroländerna att fundera över om de kanske skulle hålla egna finansministermöten. Sverige protesterade.

Kompromissen blev att euroländernas finansministrar skulle få träffas på möten som skulle ha informell karaktär. De formella besluten skulle tas när alla medlemsländer i EU var representerade.

Det började med att den svenske finansministern fick vänta utanför en stund. Men så drog euroländernas finansministermöten ut på tiden. Och till slut började de träffas dagen före mötet med alla EU:s finansministrar.

Numera är det inte bara eurogruppens finansministrar som håller egna möten. Även stats- och regeringscheferna i eurogruppen håller det ena mötet efter det andra. Vid söndagens toppmöte i Bryssel (där alla var med) sade eurogruppens medlemmar att de tänker fortsätta med egna toppmöten. De tänker försöka forma en egen institutionell ram för sina möten, med en speciellt utsedd ordförande. Det sägs också i slutdokumentet från söndagens möte att euroländerna kan tänka sig att driva igenom ”begränsade ändringar” av EU:s fördrag.

Det är en krånglig process att öppna för en ny fördragsändring. Då måste 27 länder enas och 27 nationella parlament måste ratificera förändringen.

Men ett närmare samarbete mellan euroländerna förefaller oundvikligt, oavsett om det krävs en fördragsändring eller inte.

Mer läsning

Annons