Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergreppet mot Mia

Annons

”Nej, vi har inget jobb åt dig. Men om du blir klassad som psykiskt funktionshindrad ska det nog gå att ordna”. En sådan attityd bryter inte bara mot formella regler. Det är också övergrepp mot en arbetssökande.

Men just så behandlades Mia, som i gårdagens NA berättar om hur det gick till när hon fick en lönebidragsanställning på organisationen Kris i Örebro. Det värsta är att det finns minst tre parter som har medverkat till övergreppet. Arbetsförmedlingen, som borde kontrollerat att lönebidraget betalades ut på ett korrekt sätt. Arbetsgivaren, organisationen Kris (Kriminellas revansch i samhället), som inte borde ha väckt frågan om lönebidrag. Och läkaren som skrev ut ett sjukintyg utan att över huvud taget ha träffat Mia.

Arbetsförmedlingen har möjlighet att ge stöd till människor som har särskilt svårt att komma in på arbetsmarknaden. Men för att systemet ska fungera krävs det att de inblandade parterna tar sin uppgift på allvar. Kris får inte sätta i system att anställa folk med lönebidrag, även om det är bekvämt. Arbetsförmedlingen ska kontrollera att pengarna betalas ut på korrekt sätt. Och läkaren begår ett allvarligt övertramp som skriver ut intyg om psykisk ohälsa utan att ens ha träffat patienten. Efter att NA uppmärksammat fallet har läkaren skrivit ett nytt intyg, där han intygar att Mia är ”frisk och kry både fysisk och psykiskt”. Det var värst vilken förmåga den läkaren har! Han kan tydligen både friskförklara och sjukförklara människor som han aldrig har träffat.

Vi har under årtionden haft olika typer av system för att hjälpa människor att komma in på arbetsmarknaden. Det kan nog behövas. Men det finns uppenbara risker för att stödpengar missbrukas. Kontrollen får inte skötas med vänster hand.

Organisationen Kris utför en viktig uppgift: att hjälpa kriminella att komma tillbaka till ett värdigt liv.

Men även Kris måste se över sitt sätt att arbeta. Organisationens vice ordförande, Steve Holm, säger att han ville att Mia skulle få lönebidrag eftersom ”vi är vana vid det”. Då har det gått för långt. Kris ska använda lönebidrag när de hjälper människor med funktionshinder, annars inte. Finns det fler arbetsgivare som har blivit alltför ”vana vid” lönebidrag? Det borde Arbetsförmedlingen kolla.

Mer läsning

Annons