Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-böter eller extra skatt?

Annons

En kvinna i Örebro fick böter, trots att hon hade betalat sin boendeparkering. Hon tar strid, men riskerar att förlora. Striden handlar om p-tillståndet satt i rutan eller inte.

Det ska inte gå att rutinmässigt skicka en räkning på parkeringsböter och räkna med att bilägaren betalar, mest för att bli av med besväret. Om det finns ett tvivel på att parkeringsböterna är korrekta, måste parkeringsbolaget backa.

Det finns en risk att parkeringsböter fungerar som en extra uttaxering – att uppgiften blir att få in så mycket pengar som möjligt.

Regionchefen på G4S Security Services, Jonas Rieck förstärker det intrycket, när han säger till NA:

– Jag har ingen anledning att tro att den här kvinnan inte talar sanning, men inte heller att min personal har gjort fel.

Antingen har parkeringsbolaget en bra bild som visar att kvinnans bil saknade p-tillstånd. Då borde Jonas Rieck kunna säga att kvinnan har gjort fel. Eller också finns det en tvekan på grund av att bilden inte är tillräckligt bra. Då är det bolaget som gjort fel.

Syftet med parkeringsböter är att folk ska parkera rätt – och betala sin parkeringsavgift. Om det kan vara så att personen trots allt inte brutit mot några regler borde principen vara att fria hellre än att fälla.

Polisen kan enkelt kontrollera om en bilägare betalat sin fordonsskatt. Skattemärket på nummerplåtarna är borta.

Det kan vara förenat med en hel del praktiska svårighteter att ta bort kravet på att visa p-tillståndet i rutan. Men det skulle gå att differentiera avgifterna. Den som har betalat sin p-avgift, och missat lappen, kan få betala en mindre expeditionsavgift.

I det här fallet bötfälls en person som bevisligen betalat sin parkeringsavgift. Är det verkligen sådant parkeringsbolagen ska syssla med?

Mer läsning

Annons