Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot en kollaps

Annons

Ett parti utan kompass. Det bara snurrar runt. Socialdemokraterna befinner sig i något som mest liknar en politisk kollaps.

Bara under de senaste dygnen har Socialdemokraterna skakats av en blandning av skandaler och märkliga utspel. Att Håkan Juholt fått för mycket ersättning för sin lägenhet framstår just nu som ett av de mindre problemen. Det är värre att han leder ett parti som inte verkar ha en aning om i vilken riktning det ska gå.

På fredag förmiddag var Socialdemokraterna upprörda över att partiledaren Juholt skulle få stå i närheten av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under SVT:s partiledardebatt på söndagen. Därmed gick han rakt i Sverigedemokraternas fälla. SD fick uppmärksamhet, utan någon granskade de bruna inslagen i dess politik.

Men varför var Juholt så upprörd egentligen? Samma dag började ledande socialdemokratiska företrädare att imitera Sverigedemokraterna. Partiets rättspolitiske talesperson Morgan Johansson förespråkade ett uppluckrat medborgarskap. Vi skulle alltså få ”riktiga medborgare” som inte kan utvisas. Och ”utlänningar” som visserligen har svenskt pass, men ändå inte får vara medborgare på riktigt. Ett tydligt ”vi” och ”dem”-tänkande. Sverigedemokraterna uttryckte naturligtvis sitt gillande.

Förslaget kom ursprungligen från Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö som även tidigare varit svag för ytliga utspel för att fjäska med främlingsfientliga väljare.

Men så gick det någon timma. Då ändrades partiets politik igen. Det ska inte bli två olika typer av medborgarskap. Håkan Juholt tog Morgan Johansson i örat. Frågan är om Juholt kan tänka sig att stå bredvid Morgan Johansson i en offentlig debatt.

En annan fråga som varit aktuell de senaste dagarna är de två svenska journalister som sitter inspärrade i Etiopien. Håkan Juholt ville – till skillnad från Carl Bildt – inte kräva deras frigivning när han uttalade sig efter utrikesnämndens möte i onsdags. Juholt förmår inte ens ta ställning för två svenska journalister mot en diktatur i Afrika. Tala om brist på hållning.

Klantigheter må inträffa ibland. Men med Juholt vid rodret verkar de avlösa varandra.

Förvirringen inom Socialdemokraterna är inte ny. Partiet har till exempel haf t svårt för att hantera jobbskatteavdrag och rutavdrag.

Mona Sahlin försökte göra en anpassning mot mitten. Håkan Juholt har kört med vänsterretorik. Men den konkreta politiken präglas mest av förvirring.

Det är inte bara socialdemokrater som har anledning att vara bekymrade. Vi behöver en stark opposition som kan presentera alternativ till regeringens politik.

Det kan visa sig att det var ett ödesdigert misstag att tvinga Mona Sahlin att avgå.

Mer läsning

Annons