Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinska styrkor ger Israel säkerhet

Annons
Skyddar israel. De palestinska säkerhetsstyrkorna på Västbanken är en viktig orsak till att antalet terrordåd i Israel har minskat. Arkivfoto: Nasser Ishtayeh/TT-AP

Jag hör till dem som kan förstå att Israel bombar Gaza. Och jag hör till dem som kan förstå att Israel går in i Gaza med marktrupp. Människor i Israel kräver ett stopp för raketattackerna från Gaza. När människor i israeliska städer tvingas ner i skyddsrum, kommer de att kräva att staten vidtar motåtgärder mot Hamas.

Men det finns två allvarliga invändningar. 1. Israels attacker är så våldsamma att de saknar proportion till de hot Israel har utsatts för. 2. Israel saknar en säkerhetspolitik som är långsiktigt hållbar.

Israels säkerhet har trots allt blivit bättre. Under det palestinska upprorets inledningsår 2001 skedde 40 självmordsattacker mot Israel. Året därefter steg antalet till 47. Men sedan 2008 har det inte skett en enda självmordsattack. På Israels ”västfront”, alltså Västbanken, är det påtagligt lugnt. Visst har det inträffat incidenter. Men de försök till attacker som gjorts framstår som sporadiska och dåligt planerade.

En viktig faktor för säkerhet i Israel är de palestinska säkerhetsstyrkorna på Västbanken.

När Yasser Arafat valdes till president för de palestinska områdena 1996, byggde han upp en korrupt och sluten myndighet. Olika säkerhetsstyrkor konkurrerade med varandra. Det var en av orsakerna till att Hamas så småningom skulle vinna valen. Det var proteströster mot ett illa skött styre, snarare än stödröster för ett diktatoriskt islamistiskt styre.

Men Arafats efterträdare Mahmoud Abbas bestämde sig för att göra om säkerhetsstyrkorna.

De palestinska säkerhetsstyrkorna byter information med sina israeliska kolleger. Ibland grips misstänkta terrorister av de palestinska styrkorna. Ibland görs ingripandet av israeliska styrkor. De palestinska säkerhetsstyrkorna har byggts upp med stöd av bland annat USA, Kanada och EU, Så sent som den 9 juli beslöt EU att skicka poliser till Västbanken för att utbilda och ge stöd åt den palestinska myndighetens poliser.

Säkerhetssamarbetet mellan Israel och den palestinska myndigheten har fortsatt, trots stormigt politiskt väder. Och det fortsätter nu, trots att israeliska styrkor går in i Gaza.

Hamasledare kräver att de palestinska säkerhetsstyrkorna ska avbryta sitt samarbete med Israel. Tidigare har Hamas anklagat den palestinska myndigheten för att vara redskap för Israel. Det krävs ingen djup kännedom om förhållandena i Gaza och på Västbanken för att förstå att det här leder till svårigheter för Mahmoud Abbas.

Även palestinierna har tjänat på samarbetet. Under åren 2008-2011 växte den palestinska ekonomin på Västbanken med nio procent per år. Det är en tillväxttakt i klass med tigerekonomierna i Asien. Men nu går det sämre igen. Världsbanken pekar ut Israels restriktioner i de ockuperade områdena som en orsak till nedgången.

Israels säkerhet kräver ett samarbete med palestinierna. Ockupationspolitiken riskerar att rasera det samarbetet. Om palestinierna får välstånd, kan de acceptera att deras säkerhetsstyrkor samarbetar med Israel. Om de upplever att Israel gör livet surt för dem, kommer de krafter som vill skicka in självmordsbombare i Israel att få lättare att rekrytera anhängare. Vänner till Israel bör alltså kräva välstånd och säkerhet för både Israel och för palestinierna på Västbanken och Gaza.

Mer läsning

Annons