Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påsklediga stridsflygare

Det är inte upprörande att Nato rycker ut när ryska flygplan närmar sig svenskt luftrum.

Annons

Det upprörande är att ingen i officiell ställning vill medge vårt beroende av Nato, att svenska regeringar, oavsett färg, vägrar talar klarspråk.

Natten den 29 mars närmade sig två ryska bombplan, eskorterade av fyra jaktflygplan, svenskt territorium. Bombplanen övade attacker mot två mål i Sverige. De bröt inte mot några internationella regler. De vek av innan de nådde svenskt luftrum.

Normalt skulle svenska flygplan ha skickats upp för att markera ”hit men inte längre”. Men nu var det påskhelg. Det fanns inga piloter i beredskap. Däremot lyfte två danska flygplan från en Nato-bas i Litauen, för att följa de ryska flygplanen.

Sverige är beroende av Nato för sitt försvar. Läget 2013 är att Sverige officiellt förväntar sig att andra EU-länder och nordiska länder ställer upp om vi utsätts för angrepp. Och som av en ren tillfällighet är nästan alla dessa länder med i Nato. Under det kalla kriget kretsade den svenska försvarsdoktrinen kring begrepp som ”alliansfrihet i fred” och ”neutralitet i krig”. Men även då byggde försvarsplaneringen på samverkan med Nato. Alla som ville veta var medvetna om att det var så, inklusive militärledningen i det som då hette Sovjetunionen. Så vårt beroende av Nato är ingenting nytt.

Men det ligger en symbolik i händelsen den 29 mars. Det var flygplan från Nato-landet Danmark som lyfte från en bas i Nato-landet Litauen. Inte på Sveriges uppdrag, visserligen. Sverige hade just denna natt inte förmåga att skicka upp några flygplan, om det nu berodde på piloters behov av påskledighet eller något annat.

Även om Ryssland rustar upp har det ryska försvaret bara en bråkdel av den kapacitet som det gamla Sovjetunionen hade.

Men hotbilder kan inte bara mätas i antal soldater eller rustningskostnader. Till bilden hör att Ryssland utvecklats till en korrupt diktatur. Det är en faktor som försämrar Sveriges säkerhet och ökar vårt beroende av Nato.

Mer läsning

Annons