Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patriotrobotar till Rinkeby?

Åklagaren Lise Tamms uttalande i Sveriges radio om att "Rinkeby är nästan som en krigszon" är inte bara dumt. Det är jubelidiotiskt!

Annons
Läget i Rinkeby är allvarligt. Men det är inte någon krigszon – inte heller

Till tidningen Dagens Samhälle säger hon att "jag har inte sagt att det är krig i Rinkeby, jag har pratat om att unga män beter sig på ett sätt som gör att polisen måste använda sig av metoder som försvaret använder". Och naturligtvis skyller hon stormen på de "politiskt korrekta". Vad annars?

Jag drar mig till minnes ett besök i Somalia hösten 1992. Visserligen rådde en provisorisk vapenvila. När jag hörde den första skottsalvan ställde jag den för mig uppenbara frågan: "Vad var det?"

Jag drar mig till minnes ett besök i Somalia hösten 1992. Visserligen rådde en provisorisk vapenvila. När jag hörde den första skottsalvan ställde jag den för mig uppenbara frågan: "Vad var det?" De somaliska vakterna ryckte på axlarna och sade "normal skottlossning". Och skottlossning var det normala, även under vapenvilan. Detta, Lise Tamm, var "nästan som en krigszon".

Tidigare i år var jag på besök i Rinkeby. Jag gick lugnt omkring och tittade i butikerna. Jag gick på somalisk restaurang tillsammans med en vän.

Jag träffade bland annat en företagare som fått ett otrevligt samtal från försäkringsbolaget: Eftersom inbrotten hade varit så många ville försäkringsbolaget säga upp försäkringen. Sådant är naturligtvis utomordentligt allvarligt. Men det som behövs är att vi sakligt tar itu med problemen. Vi behöver inte ytterligare en myndighetsperson som kastar ur sig ogenomtänkta uttalanden, även om det blir många "likes" i sociala medier.

Visst går det att göra kul satir av att Lise Tamm säger att "när polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort". Försvaret ska beställa Patriot-robotar från USA. Ska de ställas upp i Rinkeby?

Visst går det att göra kul satir av att Lise Tamm säger att "när polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort". Försvaret ska beställa Patriot-robotar från USA. Ska de ställas upp i Rinkeby?

Jag har på sociala medier fått föra diskussioner med personer som på fullaste allvar anser att det inte går att vistas utomhus i Vivalla efter mörkrets inbrott. Jag själv vistas i Vivalla efter mörkrets inbrott flera gånger i veckan. Jag går på Vivalla torg. Jag cyklar på Vivallas gator.

Vivalla är ingen idyll. Här finns kriminalitet, trångboddhet, arbetslöshet och sociala problem. Men Vivalla är också småstaden i storstaden, där många människor känner sig trygga. Nyligen träffade jag en amerikan som betraktat den svenska debatten. Han sade så här: Den mest osäkra stadsdelen i Sverige är ändå säkrare än de säkraste stadsdelarna i USA. Jaha, skulle Lise Tamm beskriva hela USA som "nästan" en krigszon? Det skulle leda till muntra kommentarer av amerikanska stå upp-komiker. En omvänd variant av "last night in Sweden".

I Dagens Samhälle gör Lise Tamm ett försök att närma sig sakfrågan. Hon ger ett exempel där en 20-åring grips med narkotika och utrustad med skottsäker väst. Han är för ung för att häktas.

I Dagens Samhälle gör Lise Tamm ett försök att närma sig sakfrågan. Hon ger ett exempel där en 20-åring grips med narkotika och utrustad med skottsäker väst. Han är för ung för att häktas. Och socialtjänsten vill inte omhänderta. På den punkten är jag lika upprörd som Lise Tamm.

Vi har ett grundläggande problem med socialtjänsten. Det gäller i Rinkeby, Örebro och i resten av landet. Den vill inte ingripa mot vare sig missbruk eller kriminalitet. Vi vet dessutom att missbruk och kriminalitet hänger ihop. Och det är klart att om socialtjänsten inte ens frågar efter kvalificerade behandlingsplatser så minskar "behovet". Men har du hört en partiledare tala om detta de senaste åren?

Mer läsning

Annons