Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påven borde prata med Gardell

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Den irländska folkomröstningen om att tillåta homoäktenskap ger de konservativa krafterna i den katolska kyrkan en käftsmäll – och påven fick en bekräftelse på att han är rätt ute när han uttalar sig försonligt om homosexualitet.

Över huvud taget borde Katolska kyrkan tona ner intresset för vad människor har för sig i sitt sovrum. En alltför stor sexfixering riskerar att göra katolska kyrkan mindre relevant.

När påven Fransiskus intervjuades för en tid sedan sade han så här: ”Om en person är homosexuell och söker Gud och har god vilja, vem är jag att döma honom?” Jag associerar genast till Jonas Gardell, som fördjupat sig i kristen tro och som utnämndes till ”årets homo” vid Gaygalan 2013. Tänk om påven tog sig tid att träffa honom!

Vi kan vara säkra på att det finns ett antal kardinaler och andra katolska höjdare som reagerade med avsky på påvens uttalande om homosexualitet, trots att påven var försiktig.

I det djupt katolska Irland sade 62 procent av väljarna ja till att homosexuella par ska få gifta sig på samma villkor som alla andra. I någon av valkretsarna vägde det jämnt, med en liten övervikt för nejsidan. Men i resten av landet blev det ett rungande ja.

De politiska partierna var för ett ja. Katolska kyrkans officiella linje var en uppmaning till att rösta nej.

I den irländska tidningen Sunday Independence läser jag att folkomröstningen gör Irland till ett gladare land.

Företrädare för katolska den kyrkan i Irland är lågmälda efter folkomröstningen, men antyder nu att de måste vara självkritiska. Och det är klart – om en förkrossande majoritet säger ja till homoäktenskap mot kyrkans vilja, riskerar kyrkan att bli mindre relevant även i andra frågor.

Jag hör till dem som då och då ser mig tvingad att gå till den katolska kyrkans försvar. Det går inte ge någon entydig bild av världens största samfund. Å ena sidan finns en djupt konservativ tradition av att säga nej till preventivmedel, nej till aborter och nej till homosexualitet. Men här finns också en radikal frihetsrörelse.

Påven Johannes Paulus II spelade en avgörande roll för att stödja demokratirörelsen i Polen – och bidrog till att hela det kommunistiska väldet i Östeuropa föll samman. När Oscar Romero tillsattes som ärkebiskop i El Salvador betraktades han som en konservativ biskop. Men han tog ställning för de fattiga och mot den militärdiktatur som styrde landet. Han läste bland annat upp listor på mördade och torterade under sina predikningar. Han mördades 1980 under en mässa. I lördags saligförklarades Romero av påven, det är första steget mot en helgonförklaring. Ett senare exempel på Vatikanens agerande i världen är att det för några veckor sedan blev officiellt att Vatikanen erkänner Palestina.

Vatikanen är en pyttestat, med en landgräns på 3,4 kilometer. Men dess mjuka makt är betydande. Den har ett internationellt nätverk och miljarder människor i världen lyssnar på vad påven har att säga. Signalen som väljarna i Irland ger är att katolska kyrkans mjuka makt riskerar att urholkas om inte kyrkan förändras. Så påven borde nog ringa Jonas Gardell och bestämma tid för ett möte.

Mer läsning

Annons