Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar luktar visst

Annons

Folksam backar ur Lundin Petroleum. Försäkringsbolaget väljer att straffa börsbolaget på det sätt som ligger närmast för en ägare, att sälja aktierna.

På bolagsstämman 10 maj ställde Folksam och andra ägare krav på en oberoende utredning av vad som hände när Lundin Petroleum var verksamt i en våldsdrabbad del av Sudan. Dessa affärer, med misstänkta brott mot mänskliga rättigheter, utreds redan av den internationella åklagarkammaren.

En majoritet av aktieägarna och vd satte sig emot utredningen och kravet röstades ner. Folksam har avvaktat sedan dess men kom i onsdags med beslutet att sälja sina aktier, värderade till en halv miljard kronor. Motivet från Folksam är att deras kunder bryr sig om var pengarna placeras och att Lundin Petroleums ledning och styrelse valt nonchalera de allvarliga anklagelserna.

Folksam har fattat ett riktigt beslut utifrån bolagsstämman. Det är ägarna som har den yttersta makten över alla företag. Det står ägare fritt att flytta sina pengar från verksamheter som inte stämmer med de moraliska principer som varje ägare borde ha. Moral och affärer måste gå hand i hand. Särskilt för ägare som handskas med småspararnas samlade miljarder.

Folksams placeringar styrs inte av så höga ideal trots allt. Lundin Petroleums affärer i Sudan är kända sedan länge. Försäkringsbolaget har ändå valt att fortsätta sitt ägande. Tills nu.

Det finns andra förhållningssätt. Andra AP-fonden, som placerar pensionspengar, behåller sina aktier i Lundin Petroleum med motiveringen att de som ägare vill ”fortsätta med dialog”. Det är en märklig motivering för aktieplaceringar, som om det rörde sig om förhandlingar med en fiende.

Men visst kan detta tålamod föra något gott med sig. Inte minst oljebranschen behöver ägare som kan hålla i strama tyglar. Där oljan finns, finns ofta inte demokratier.

Svenska fonder och pensionsförvaltare äger aktier i Lundin Petroleum. Deras pengar kommer från oss. En enskild småsparare kan inte påverka fondernas placeringar, men om alla agerar handlar det om miljardrullningar.

Den som inte gillar Lundin Petroleum, eller något annat bolag, kan byta fond. Det är marknadsekonomi, som visst kan ha ett mänskligt ansikte.

Mer läsning

Annons