Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer och krogen

Annons

Det blir ingen skattesänkning för pensionärer nästa år. Kristdemokraterna fick släppa sin hjärtefråga. Trösten är att de sämst ställda äldre får något mer i månaden. Det är inget kul besked, men ett klokt beslut.

Alliansregeringen laddar inför höstbudgeten 20 september genom att släppa delar av paketet. Borta är forna tiders hemlighetsmakeri. Strategin och taktiken är att vänja väljarna med den nya ekonomiska framtiden lite pö om pö och ta eventuella svekdebatter en och en. KD-ledaren Göran Hägglund får mer tid till krishantering i sitt sargade parti. Om det är smart eller inte återstår att se.

Sverige är ett av länderna i världen med högst skattetryck. Även om vi inte, som Mona Sahlin tycker, att det är häftigt att betala skatt är vi tämligen tillvanda. Sedan Moderaterna slog in på en ny riktning har den samlade skattefinansierade välfärden fått ännu en beskyddare.

Regeringen beräknar ett reformutrymme på maximalt 15 miljarder kronor nästa år och inget ytterligare jobbskatteavdrag, en summa som riskerar att krympa. I går rasade börsen igen. Varsamhet med de offentliga finanserna har blivit en dygd, som även Socialdemokraterna i opposition omfamnar.

Motsättningarna finns i de viktiga detaljerna. Alliansregeringen har ännu inte gett besked om det verkligen blir sänkt krogmoms, Centerpartiets hjärtefråga.

Syftet med en sänkt moms, som kostar mer än 5 miljarder kronor, är att ge fler jobb. Beräkningar går isär. Tillskyndarna talar om 10 000 jobb, medan andra prognoser räknar med 3 000 fler i arbete, särskilt ungdomar. Det är inte tu tal om att Sverige behöver fler i arbete, så ambitionen är det inget fel på. Det är sambandet mellan sänkt moms och fler jobb som måste ifrågasättas. Blir det en långkonjunktur lär inte fler äta ute även om 75-kronorslunchen blir åtta kronor billigare.

Fortsatt rut- och rot-avdrag har sin givna plats i en konjunkturpolitik för att hjälpa upp efterfrågan. Regeringen måste noga tänka över om inte mer långsiktiga investeringar i infrastruktur och bostäder är en klokare politik än akuta konjunkturinsatser i form av sänkt krogmoms.

Fler i arbete, i dag och om fem år tjänar alla på, inte minst pensionärerna.

Mer läsning

Annons