Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Pedersens rekord

Och rekordet innehas av... Peter Pedersen (V)! Han har skrivit hela 273 motioner i riksdagen!

Annons

Men det vore illa om den viktigaste mätaren på arbetet i riksdagen vore att den som har skrivit flest förslag eller ställt flest frågor till statsråden ”vinner”.

Ett exempel: Våren och sommaren 2008 hade vi en intensiv debatt om FRA-lagen – en lag som ger Försvarets radioanstalt rätt att spana på telefonsamtal, mejl och sms från utlandet.

Ett fåtal ledamöter från allianspartierna uttryckte tveksamhet inför FRA-lagen – och hotade att fälla hela förslaget.

Detta motstånd gav inte så mycket i en officiell statistiktävling över motioner och interpellationer. Men visst blev det resultat. Försvarsminister Sten Tolgfors lade fram en rad punkter som förbättrade integritetsskyddet i FRA-lagen. Det kan vi tacka ett fåtal modiga riksdagsledamöter för.

Det är viktigt att riksdagsledamöter gör sig synliga. Ett sätt kan vara att skriva motioner, det vill säga förslag till riksdagen. Men många motioner har karaktären av lokal plakatpolitik, att visa att ”jag står upp för bygden”.

Bortom statistiken över antal motioner, antal minuter i talarstolen och antal interpellationer till statsråden, pågår ett segt vardagsarbete i riksdagen, som kan vara väl så viktigt för vanliga människors vardag.

Det kan handla om att påverka regeringen att justera ett förslag, att samtala med väljarna, att långsiktigt försöka påverka det egna partiet i en viss fråga.

Men visst bör riksdagens arbetsformer diskuteras.

En riksdagsledamot är antingen en del av regeringsunderlaget – eller oppositionen. Det begränsar enskilda ledamöters handlingsfrihet. Den som fäller den egna regeringen riskerar att göra sig omöjlig.

I till exempel EU-parlamentet kan allianserna mellan olika partigrupper växla. En enskild ledamot som är väl påläst kan få igenom sina förslag, även om han eller hon tillhör en av de mindre grupperna.

Men valdeltagandet i valet till EU-parlamentet är lågt.Valdeltagandet i valet till riksdagen är högt. Inte bara för att riksdagen står oss närmare, utan också för att det finns en så uppenbar koppling mellan regeringsmakten och valresultatet.

Det är tydligt att vi är med och påverkar politikens inriktning när vi lägger vår röst i riksdagsvalet. Men det begränsar också riksdagsledamöternas handlingsfrihet.

Mer läsning

Annons