Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsamt för Sverige

Annons

Vi är vana vid att svenskar reser till andra länder och kollar att val går rätt till, att myndigheter inte trakasserar vissa folkgrupper eller personer med en viss livsåskådning. På utrikesdepartementets hemsida kan vi läsa rapporter om läget för mänskliga rättigheter i en rad olika länder.

Men ibland måste också Sverige granskas. På tisdagen kom Hannah Rosentahl till Malmö. Hon är president Obamas särskilda sändebud för att motverka antisemitism. Det var inte en artighetsvisit. USA:s president är allvarligt oroad över den antisemitism som breder ut sig i Malmö. Äppelskrottar kastas mot medlemmar i den judiska församlingen. De kan få höra rop som ”support Hitler” och ”jävla jude”. Det är öppen och grov antisemitism. Rabbiner som klär sig i traditionellt judiska kläder är särskilt utsatta. Men även vanliga medlemmar i den judiska församlingen väljer i vissa situationer att dölja judiska symboler som är betydligt mer diskreta, till exempel ett smycke med en Davidsstjärna.

Malmös högsta politiker, Ilmar Reepalu, har gjort bort sig vid flera tillfällen. Senast anklagade han den judiska församlingen för att vara infiltrerad av Sverigedemokraterna. Tidigare har han sagt att judar i Malmö borde ta avstånd från Israels ockupationspolitik.

Visst kan vi föra teoretiska resonemang om varför antisemitismen har brett ut sig i Malmö. Staden har en stor muslimsk befolkning. Många muslimer är förbannade på Israels politik.

Men Israel har inte med saken att göra. Människor må sympatisera med Israel eller vara kritiska mot Israel. De ska inte behöva bli trakasserade, oavsett vilken ståndpunkt de företräder. Att göra människor ansvariga för vad som händer i en annan del av världen, för att de råkar tillhöra en viss religion eller ett visst folk är alltid fel. Svenska muslimer ska till exempel inte behöva stå till svars för vad en diktatorisk regim eller en terroristgrupp i ett avlägset land gör sig skyldiga till.

Om någon skulle kasta en äppelskrott på en annan person blir det sällan ett stort ärende hos polisen. Men när det gäller Malmös judar borde den typen av till synes mindre allvarliga brott vara prioriterade. Helheten är nämligen ytterst allvarlig, att en grupp människor känner sig obekväm med att bo i Malmö.

Det är pinsamt för Sverige att USA:s president anser sig ha anledning att skicka ett särskilt sändebud för att uppmärksamma judarnas situation i Malmö.

Mer läsning

Annons