Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsamt läge för David Cameron

Annons
Pinsam. När David Cameron försöker fjäska med de EU- och främlingsfientliga krafterna blir det direkt pinsamt. Arkivfoto: Vanden Wijngaert/TT-AP

Att fjäska med främlingsfientliga krafter har sina risker. Fråga Storbritanniens premiärminister David Cameron!

Det kan vara ett gott syfte att försöka mota tillbaka det EU- och främlingsfientliga partiet UK independence party, Ukip. Men i så fall ska det göras genom att argumentera emot. David Cameron väljer att i stället försöka låta som en imitation av Ukip. Det leder nu till den ena pinsamheten efter den andra.

Det började med att David Cameron höll ett tal där han utmanade de andra EU-länderna. Han sade att EU:s makt borde begränsas, men att den inre marknaden skulle bli kvar. Problemet är att talet innehöll få konkreta idéer om vad som skulle förändras. David Cameron nämnde att EU inte borde reglera arbetstider för brittiska läkare. Men just arbetstiden är en del av den inre marknaden (fri rörlighet för arbetskraft), alltså den del av EU som Cameron absolut vill ha kvar. 27 andra medlemsländer är ointresserade av att göra några förändringar för att anpassa sig till Storbritannien. I de flesta medlemsländer visar opinionsmätningar att det finns ett stöd för EU-medlemskapet. Om Storbritannien vill ha en speciallösning, skulle Sverige, Ungern, Spanien, Italien och alla de andra kanske också vilja ha speciallösningar. Det skulle bli ytterligare en omfattande fördragsförhandling. Inget annat medlemsland vill rucka på den mödosamt hopsnickrade kompromissen.

Den senaste tiden har David Cameron drivit kampanj för att begränsa invandringen till Storbritannien från framför allt Bulgarien och Rumänien. Han har beställt utredningar för att få det bekräftat att invandrare från dessa båda länder är en svår belastning. Det är bara det att hans medarbetare har svårt att hitta siffror som stöder den tesen. En rapport som skulle ha publicerats den 21 februari, tre månader före valet till EU-parlamentet, har nu stoppats undan i något USB-minne någonstans.

Men, besvärande nog för David Cameron, har det redan publicerats en rapport om invandringen från Bulgarien och Rumänien från National institute of economic and social research. Rapportens slutsats: Det är osannolikt att invandrare från Bulgarien och Rumänien skulle utgöra en stor börda för Storbritannien.

Många av dem jobbar. De är unga och friska – och belastar därmed inte sjukvården. Dessutom sägs det i rapporten att den faktiska invandringen från Bulgarien och Rumänien för närvarande är ”relativt låg” jämfört med invandringen från en rad andra europeiska länder.

En intressant faktor är också hur levnadsstandarden utvecklas i Bulgarien och Rumänien. Köpkraften i Bulgarien fördubblades under åren 2000 till 2010. Köpkraften i Rumänien mer än fördubblades. När ländernas levnadsstandard stiger minskar drivkraften att utvandra på jakt efter högre levnadsstandard. Och ju mer ländernas levnadsstandard stiger, desto mer intressanta blir de som exportmarknader.

På måndagen medgav David Cameron att invandringen från Rumänien och Bulgarien är på en rimlig nivå.

För övrigt finns det 27 medlemsländer i EU som inget hellre vill än att den brittiska rabatten på medlemsavgiften till EU avskaffas. Sug på den du, David Cameron!

Mer läsning

Annons