Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratpartiernas utmaning

Annons

Den tyska motsvarigheten till Piratpartiet verkar vara på väg att bli en succé. Partiet har kommit in i två tyska delstatsparlament. Det finns mätningar som tyder på att det kan bli det tredje största partiet i nästa förbundsdagsval.

En framgång för den tyska motsvarigheten skulle kunna innebära en draghjälp för det svenska Piratpartiet. Och en starkare piratrörelse vore en utmaning för liberaler.

Piratpartiet väcker frågor som är berättigade. Kärnfrågan handlar om upphovsrätten. Piratpartiet vill göra det lagligt att dela på film och musik, så länge som det sker för privat bruk. Om det är rätt kan ifrågasättas.

Men vi har en upphovsrätt som är hopplöst föråldrad. Låt oss anta för ett ögonblick att vi hade fått de första lagarna om upphovsrätt just nu – när internet har blivit en del av vardagen. Är det någon som på allvar tror att upphovsrätten hade varit giltig i 70 år, efter textförfattarens död?

Piratpartierna är motståndare till mycket av den övervakning som införts, både på EU-nivå och i Sverige. Svenska liberaler har röstat för dessa lagar. Och skillnaden mellan Alliansregeringen och Socialdemokraterna i dessa frågor är marginell.

Vilket parti framstår då som attraktivt för en 19-årig internetentusiast?

Liberaler inser att brottsbekämpning är en väl så viktig integritetsfråga som rätten att slippa övervakning. Liberaler inser att textförfattare, kompositörer och filmskapare måste kunna få betalt för det de gör.

Problemet är att svenska liberaler har inordnat sig i en huvudfåra, där de inte avviker. Det finns ju mellanting mellan ingen upphovsrätt alls och en upphovsrätt som kan gälla i över 100 år. Det finns mellanting mellan ingen övervakning alls och att FRA får spana i våra telefonkablar.

Det finns anledning att ta utmaningen från piratpartierna på allvar.

Mer läsning

Annons