Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen agerar oproffsigt

Det har varit en dyster vecka för polisen i Örebro. Arbetsbördan är tung, samtidigt brister myndigheten med information till media. Oproffsigt och helt fel väg att gå.

Annons

Polisen har allt att vinna på en öppen attityd. Öppenheten är också en förutsättning för ett fritt samhälle.

I en artikel i gårdagens NA, som från början var ett debattinlägg, hävdar även före detta presstalesmannen Göran Gunnarsson att polisen i Örebro informerar media för dåligt. Det i sig innebär att allmänheten inte heller får den information den har rätt till.

Gunnarsson, som gick i pension för tio år sedan, är vad man brukar kalla av den gamla stammen. Han var alltid tillgänglig, alltid beredd. Torbjörn Carlson, som efterträdde Gunnarsson, var också han tillgänglig dygnet runt och van vid att mobiltelefonen väckte honom på nätterna.

Kanske kan vi inte längre kräva att offentliga tjänstemän jobbar 24 timmar om dygnet, hur engagerade de än må vara i sina jobb. Men att vara så svårtillgänglig som polisen i Örebro varit den senaste tiden är fullständigt oacceptabelt. Dessutom är det farligt. För i den tid vi lever i, men ständig ryktesspridning via nätet och en allmänhet som gärna leker privatspanare, kan falskt skvaller blixtsnabbt förvandlas till odiskutabel sanning. Det drabbar anhöriga men också polisen eftersom deras riskerar att försvåras.

Polisen måste återta makten över informationen. Det enda sättet är att vara ständigt tillgängliga, särskilt i perioder av hårt tryck. För allmänheten vill veta och har rätt att få veta. Men polisen är också beroende av en allmänhet som tipsar. Ytterst handlar det om förtroende. Såväl media som allmänheten måste ha förtroende för polisen.

Ett första steg är att Örebropolisen ser över rutinerna. Det är inte okej att en presstalesman kopplar på telefonsvararen för att berätta att han kompar ut resten av veckan och därefter går på semester mitt under utredningen av ett styckmord. Polisen måste vara flexibel. Dagliga presskonferenser är ett sätt.

Mer läsning

Annons