Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen är på rätt väg

Annons

Sommaren är en härlig tid. Inte minst för tjuvar. Bostäder lämnas utan tillsyn när dess innehavare är på semester. Grannsamverkan och andra metoder för att hålla tjuvarna borta fungerar sämre. Sociala medier underlättar för tjuvarna att skaffa sig kunskap om var de kan jobba ostört.

Tjuvarnas verksamhet underlättas också av det sätt på vilket polisen jobbar. Det framkom tydligt i Sveriges Radios program Kaliber, som i går avslöjade att många poliser som arbetar som mängdbrottsutredare blir tillsagda av sina chefer att låta bli att engagera sig. ”Klara upp de enkla brotten. Lägg inte ner tid på komplicerade fall”, är uppmaningen.

Under årens lopp har arbetet inom polisen utvecklats till att klara uppsatta mål: ett visst antal färdiga förundersökningsprotokoll ska klaras varje månad. I praktiken innebär det att utredarna inte får eller kan ägna tid åt att gräva vidare.

En polis i Hallsberg vittnade i Kaliber om hur han hos en amfetaminmissbrukare letade efter en plånbok, som han fann. Missbrukaren hade även tio, förmodligen stulna, datorer i sitt hem. Med den återfunna plånboken var ett brott uppklarat, medan de förmodade stölderna av datorerna lämnades därhän. De skulle ta för lång tid att utreda.

Polisen i Sverige klarar upp cirka fyra procent av bostadsinbrotten. I Storbritannien ligger uppklarningsprocenten fyra gånger högre – 16 procent. Men där arbetar polisen på ett annat sätt. De poliser som kommer först till platsen får också göra utredningen.

Den metoden vinner nu insteg också i Sverige. Sedan den 1 juni i år ska alla polismyndigheter ha infört ett nytt så kallat utredningsstöd, som innebär att polisen först på plats får ansvar för utredningen. Till att börja med gäller metoden bara för enkla mängdbrott som exempelvis olovlig körning och snatteri. Det kommer att ta många år innan metoden fungerar också för de alltför vanliga bostadsinbrotten.

Polisen är på rätt väg. Men den vägen är precis anträdd och det kommer att dröja innan inbrottsanmälningarna, som i dag mest fungerar som en nödvändig handling för att få ut försäkringspengar, också leder till att tjuvarna hittas och fälls.

Mer läsning

Annons