Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen i länet kan bli bättre

Annons

I söndagens NA berättar en 18-årig tjej om hur hon en dag vaknade bredvid en 13 år äldre man. Hon hade smärtor i underlivet och blåmärken. Hon tyckte att mannen som låg bredvid var jätteäcklig. Hon hade inga som helst minnesbilder av hur hon kommit hem till mannen. Hon misstänker att hon blev drogad – och sedan våldtagen.

Efter en månad lades polisutredningen om våldtäkt ner. ”Brott kan ej styrkas”. Polisen hittade inga spår av droger i ett blodprov från kvinnan.

Å ena sidan: ibland måste beskedet bli ”brott kan ej styrkas”. Det är bara om det finns övertygande bevis som en person kan fällas i domstol. Och så måste det vara, hur avskyvärt brottet än är. Om polis, åklagare och domstolar är till 70 eller 80 procent säkra på att de har gripit rätt person, räcker det ändå inte. Finns ett tvivel, ska personen frias.

Å andra sidan finns det anledning att ha synpunkter på utredningen. Det dröjde till exempel en vecka innan en ordentlig förundersökning påbörjades. Kvinnan fick ett bra mottagande i början. Men i ett senare skede fick hon själv ringa till polisen och tjata för att få reda på vad som var på gång. Resursbrist? Nej, det borde vara effektivare om polisen själv tar kontakt. Att brottsoffren i Örebro län hör till de mest missnöjda, är något som polisen i Örebro måste ta på allvar.

Det är också bekymmersamt att Örebro län ligger bland de sämre i landet när det gäller uppklarade våldtäkter, medan polisen i Gävleborg har lyckats hitta en misstänkt i nästan hälften av fallen. En specialiserad enhet som arbetar med relationsbrott är en av förklaringarna. En annan är att polisen i Gävleborg använder en väl genomtänkt modell för förhör med misstänkta.

Hur det går till i Örebro är svårt att säga. Men sexualbrottsexperten Eva Diesen anser att polisen överlag är dålig på att genomföra förhör. Och likheten inför lagen är det si och så med. Kriminellt belastade och vissa invandrargrupper utsätts för mer ingående förhör än andra. Fördomar, snarare än fakta, tillåts styra polisarbetet.

Polisen i Örebro tycks vara på väg att lyckas med den svåra utredningen om överfallsvåldtäkter. Men siktet måste vara betydligt högre ställt.

Två förslag till mål: Om ett år ska polisen i Örebro lyckas lika bra med våldtäktsutredningar som polisen i Gävleborg. Och nästa gång polisen undersöker brottsoffrens förtroende för polisen, ska Örebro ligga bland de allra bästa. Fullt realistiska mål. Det är bara att sätta igång!

Mer läsning

Annons