Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen sviker barnen

Örebropolisen är sämst i klassen. Bara sex procent av misshandelsbrotten mot barn klaras upp. Betyget borde få vem som helst att skämmas.

Annons

Men det hjälper föga. Skadan är redan skedd. Som vanligt är det barnen som är de riktigt stora förlorarna. De lär tiga i det tysta eftersom de inte har någon möjlighet att själva hävda sin rätt. Kattis Ahlström som är Bris generalsekreterare, konstaterar i en artikel i dagens NA att det här naturligtvis får allvarliga konsekvenser för barnen och att det är ett enormt svek mot de allra mest utsatta. Det är bara att hålla med.

Förbud mot barnaga infördes redan 1979. Trots det förekommer det fortfarande frekvent i många hem. Det finns föräldrar som tror att våld är det enda sättet att fostra, det finns föräldrar som tillfälligt brister och det finns föräldrar som saknar gränser. Egentligen är orsaken sekundär. Det väsentliga är att vi alla, på alla sätt, gemensamt arbetar för noll tolerans mot barnmisshandel. Det är framtiden som vi fostrar i dag. Unga som utsätts för våld växer upp till rädda, aggressiva vuxna. Vi vet att alltför ofta kommer de själva att upprepa beteendet. För den som en gång fått stryk fortsätter ofta själv att slåss. Den som fått lära sig att problem ja, de löser man bäst med våld, kommer själv en dag att ta till knytnävarna.

Örebropolisen skäms säkerligen. och poliser är också bara människor. Länspolismästaren Dan Persson kan peka på flera möjliga förklaringar till de usla siffrorna. Han nämner hög arbetsbelastning och att 13-åringen i Kumla som tog sitt liv krävde en stor del av polisens samlade kraft. Han pekar också på en i övrigt besvärlig personalsituation. Visst, polisen har mycket att göra, men vi har också fått fler poliser i länet under senare år. 2006 hade Örebro län 484 poliser. 2013 var antalet 547, alltså 63 fler. Det absolut viktigaste just nu är att polisen visar handlingskraft och gör nödvändiga prioriteringar. Att prioritera bort barnen kan aldrig vara rätt väg om vi vill gå starka in i framtiden.

Mer läsning

Annons