Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser besökte Varberga: ”Vi måste bli mer tillgängliga”

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Polisen måste komma närmare medborgarna. Och det kommer förhoppningsvis att innebära att områden som Varberga får särskilt avdelade poliser. Det säger Annika Haaster, tillförordnad chef för områdespolisen i Örebro.

På måndagskvällen flyttade NA:s åsiktsredaktion in på fritidsgården i Varberga. Det första vi hörde var ungdomar som klagade över att polisen dröjde när ungdomar ringde om ett större slagsmål som inträffade den 27 september. På torsdagen kom Annika Haaster och Patrik Wallin, gruppchef på ungdomsenheten till fritidsgården Varberga, för att berätta hur de ser på polisens arbete. Patrik Wallin påpekar gärna att han inte är släkt med den förre polischefen i Örebro, Kalle Wallin.

– Vi måste bli bättre. Under det här året har vi jobbat mycket för att vi ska bli mer tillgängliga, säger Annika Haaster.

– Det som hänt med en buss i Vivalla känns till exempel inte bra, att bussen till och med slutar gå. Vi måste lösa det här.

Den första januari genomförs den största förändringen av Polisens organisation sedan 1965. Alla landets polismyndigheter slås ihop för att bli en enda myndighet.

Just den detaljen struntar ungdomarna i Varberga i. Men de kommer att bry sig om det leder till att polisen kommer att synas lite oftare, att det blir lite lättare att komma fram på telefonen när det inträffar något akut och att det till slut även kommer en polis inom rimlig tid.

Men den bistra verkligheten är att polisen kan få ett högt prioriterat ärende i Varberga. Och den patrull som ska göra jobbet befinner sig i Odensbacken eller i Lindesberg. Och det är ett olösligt dilemma.

Polisen ska rycka ut till allt från lägenhetsbråk och gatuslagsmål till inbrott. Men polisen behöver också få jobba i lugn och ro, till exempel träffa ungdomarna i Varberga för att skapa ett kontaktnät och ett förtroende.

Det är sannolikt att ett antal ungdomar i de nordvästra stadsdelarna vet vem som sköt med luftvapen på en av bussarna i Vivalla. Har de förtroende för polisen ökar chansen att någon berättar.

När vi pratar om brott, brukar det heta vid fikaborden att allt bara blir värre. Så är det nu inte. Patrik Wallin, ger några exempel på sådant som har blivit bättre: För några år sedan kunde polisen i Örebro få ingripa mot 10 till 15 blöta ungdomsfester med hundratals deltagare en helg. Det förekommer knappt längre. Och misshandel mellan ungdomar har blivit ovanligare.

– Det kan hänga ihop med att färre ungdomar dricker alkohol, säger Patrik Wallin.

Örebropolisen har utvecklat en egen modell för att bekämpa alkoholfesterna, en modell som uppenbarligen har varit framgångsrik.

– Vi kontaktar den som står som ägare till huset eller kontraktet på lägenheten. Ofta är det en förälder. När vi redogör läget för föräldern får vi oftast klartecken att gå in. Då avbryter vi festen och vi förverkar så mycket alkohol som möjligt.

Den nya polisorganisationen träder i kraft den första januari nästa år. Men det kan dröja en bit in på det nya året innan det klarnar vad förändringen innebär. Men en av prioriteringarna är att komma närmare medborgarna. Det låter ju rätt hoppfullt, trots allt.

Mer läsning

Annons