Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i det blå

Annons

Det är mycket behagligare att lyssna på den som ser lösningarna i stället för den som bara göder problem med sin förlamande svartsyn. I Örebro verkar de styrande politikerna ha valt att lyssna enbart på de goda budskapen. Och nu kommer verkligheten i kapp.

De politiker som samlar på sig problem utan att komma med lösningar har ingenting i politiken att göra. Det krävs vilja och mod att komma någon vart. Och det är tillåtet att misslyckas. Det är däremot inte försvarbart för någon som fattar beslut att göra det utifrån falska förutsättningar.

NA har i tre dagar granskat ”Telgemodellen” från Södertälje. Anledningen är att Örebro kommun ska inför sin variant av denna hyllade kommunala metod att leda långtidsarbetslöshet in på arbetsmarknaden. Resultatet av NA:s granskning visar att Örebropolitikerna i sin iver att hitta lösningar har låtit sig förföras.

Lena Baastad (S), Lennart Bondeson (KD) och Rasmus Persson (C) verkade ha hittat den perfekta lösningen. Arbetslösa skulle få jobb genom ett samarbete med kommunala bolag och näringslivet. Siffrorna från Södertälje visade häpnadsväckande goda resultat. Och – det skulle inte kosta några kommunala pengar.

För bra för att vara sant? Ja. Det visar sig att Telgemodellen haft ungefär samma resultat som Lena Baastad dömt ut. Dessutom kostar projektet kommunala pengar. Alla tre kommunalråden medger till slut att insatsen inte är gratis.

De styrande i Örebro har säkert agerat utifrån god vilja. Men att viljan lett till självbedrägeri är både oförklarligt och oförsvarligt. Politiker måste vilja, men de har ett lika stort ansvar att agera djävulens advokat åt sina egna briljanta idéer. I detta fall har Rådhuset enbart varit fyllt med änglar.

I Örebro pågår sedan i september rekrytering av byggjobbare i Vivalla för ett byggjobb i Vivalla. Det är en satsning som förtjänar fullt stöd. Under arbetet har en verklighet trängt sig på – få av de arbetslösa har rätt yrkesbakgrund.

Skola och utbildning är en långsiktig satsning men ett huvudspår för att bekämpa arbetslösheten, även om akuta insatser också måste få plats.

Det är en mödosam väg. Men det finns knappast några enkla lösningar. Lika lite som att någonting är gratis.

Mer läsning

Annons