Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker kan sluta skälla

Vi fick som vi ville. Världsmarknaden styr mjölkpriset. Och svenska mjölkbönder har haft krismöte med landsbygdsministern.

Annons

Om det har funnits något som alla svenska politiker har varit överens om att skälla på, så är det EU:s reglerade jordbrukspolitik. Det har blivit något av en ritual i den svenska EU-debatten. Ett litet tillägg i varje tal om EU, en extra liten attack i ett replikskifte i en EU-debatt.

Det är bara det att många av dessa politiker inte riktigt har fattat vad som händer, samtidigt som de rabblat sina inövade repliker om den hopplösa europeiska jordbrukspolitiken. Steg för steg har EU:s jordbrukspolitik avreglerats.

Nu är vi alltså där. När Kina inte köper lika mycket mjölkprodukter som tidigare sjunker priset. När Ryssland stoppar import av jordbruksprodukter från EU, bland annat mjölkprodukter, sjunker priset ännu mera. Dessutom: Under våren avskaffas EU:s produktionskvoter på mjölk.

Samtidigt pekar mycket på att vi ser en långsiktigt ökad efterfrågan på livsmedel. Det är inte bara så att jordens befolkning växer. Vi ser dessutom en snabb ökning av världens medelklass. Varje minut är det 220 personer som tar sig upp ur den absoluta fattigdomen, enligt Världsbankens definition. Människor som vi tidigare har skickat nödhjälp till får köpkraft att själva köpa livsmedel.

Mjölkbönderna har presenterat en kravlista som bland annat innehåller förenklade regler om djurhållning och lånegarantier, så att jordbruksföretag ska överleva krisen.

Då har regeringen följande frågor att ta ställning till: Räcker lånegarantier och lättnader i regler för djurhållning för att svenska mjölkbönder ska klara krisen? Och kommer vi snart att se den där ökningen av efterfrågan på mjölkprodukter som många räknar med?

Ledande politiker från snart sagt alla partier bör under alla omständigheter sluta med de rituella attackerna på EU:s jordbrukspolitik. Sådana ritualer visar bara att de inte har hängt med.

Mer läsning

Annons