Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk röra i både Hällefors och Stockholm

Det är skadligt för demokratin när våra folkvalda inte ens kan hålla ordning på mötesordningen – i Hällefors kommunfullmäktige och i riksdagen i Stockholm.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

I Hällefors är det fortfarande oklart om kommunalrådet Christina Johansson är utsedd till kommunalråd på rätt grunder. I Stockholm har riksdagen brutit ut en del av statens budget. Syftet är att ge ett tjyvnyp åt regeringen. Men det riskerar att leda till fortsatt röra i riksdagen.

Det är som om vi har fått en ny generation politiker, som inte fattar att formaliteter är väsentliga delar av det politiska systemet.

Redan i juni skulle fullmäktige i Hällefors utse moderaten Christina Johansson till kommunalråd på 80 procent. Men beslutspunkten blev felformulerad. Då togs ett nytt beslut den 12 november, som skulle gälla retroaktivt. Men sedan vägrade Joakim Waern från Vänsterpartiet att justera protokollet. Vid fullmäktige i veckan togs beslutet med röstsiffrorna 17 mot tre att justera protokollet från mötet i november. Nu överklagar Vänsterpartiet beslutet i förvaltningsdomstolen.

Effekten av röran blir till slut att en domstol fattar det slutgiltiga beslutet. Personer som kanske inte ens satt sin fot i Hällefors ska bestämma om Christina Johansson får vara kommunalråd eller inte. Väljarna i Hällefors har inte ett skvatt att säga till om, när ett kommunalt beslut flyttas från fullmäktigesalen till en förvaltningsdomstol. Slarv med formaliteter, brist på kunskaper om mötesordning, leder till att demokratin urholkas.

Det råder också en märklig röra i riksdagen.

I veckan beslöt riksdagen att det inte blir någon höjning av brytpunkten för statlig skatt. Alltså, de som tjänar mer än 36 000 får betala mer skatt. Det kan de säkert stå ut med. Men det intressanta är att Socialdemokraterna bryter mot den budgetordning som partiet själv kämpat så hårt för. Syftet med budgetordningen är att skydda en minoritetsregering. En riksdagsmajoritet ska kunna köra över regeringen med ett samlat alternativ, inte genom att bryta ut detaljer ur en budget.

Nu riskerar vi att få ett pingpongspel, där blocken bekämpar varandra genom att bryta ut olika budgetbeslut. Om Stefan Löfven skulle bli statsminister i valet 2014, har han bäddat för en ny budgetnorm. Alliansen skulle, bara för att djävlas, kunna bryta ut en budgetfråga och fälla regeringen. Det blir ett sätt att ifrågasätta regeringsmakten.

Men vad imponerar på väljarna? Ja, inte är det att kommunfullmäktige i Hällefors fortfarande plågas av procedurfrågor. Och inte är det att riksdagens partier bråkar om vad som egentligen gäller för riksdagens budgetordning. När det politiska spelet blir så framträdande att det överskuggar sakfrågorna. Ja, då borde politikerna – i Hällefors såväl som i riksdagen – fundera över vad de håller på med.

Mer läsning

Annons