Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiska företagare behövs

Ska klyftan mellan politiken och företagandet minska behövs företagare i politiken.

Annons

De flesta av oss, företagare eller ej, har kopplingar till samhället som gör att vår opartiskhet skulle kunna ifrågasättas om vi hamnade på ett politiskt uppdrag. Har du barn på en viss skola, hör du förmodligen inte till dem som med stor iver kommer att rösta för nedläggning av just den skolan. Om du tar bilen till jobbet, kanske du inte blir jätteglad över att vägen smalnas av för att bereda väg för en cykelbana.

Den perfekt opartiske politikern finns inte. Då skulle vi få låsa in alla politiker i ett hus och förbjuda dem från att ha några som helst kontakter med samhället utanför. Någon som vill ha det så?

Men visst är det så att vissa företagare konfronteras med den kommunala byråkratin på ett mer påtagligt sätt än vi andra. Byggnadstillstånd ska sökas. Miljöförvaltningen ska granska verksamheten. Många företag är beroende av att kommunen köper varor och tjänster. Och då måste den politiskt aktive företagaren tänka på två saker: 1. Det finns en lagstiftning om jäv som gör att personen helt enkelt inte får vara med och besluta om vissa saker, sådant som har direkt betydelse för den egna verksamheten. 2. Det handlar om förtroende. Även om något i strikt juridisk mening kan vara lagligt, så ska förtroendevalda diskutera med sin partigrupp vad som är lämpligt. Om det kan uppstå en misstanke att en politiker gynnar sig själv, bör han eller hon avstå från att delta i just det beslutet eller mer allmänt i en viss typ av beslut. En företagare som kör sandspridare bör inte sitta i den nämnd som beslutar om vägunderhållet.

Det finns en klyfta mellan politiken och näringslivet. Företagaren har behov av snabba beslut. Politikern är mer inriktad på själva processen, att berörda människor får komma till tals, att det måste ta tid.

Ska vi få en ökad förståelse mellan näringslivet och politiken behöver vi fler företagare som är politiskt aktiva. Inte minst i Örebro, som ligger rätt risigt till i de årliga mätningarna över företagsklimatet.

Mer läsning

Annons