Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt krig i Örebro

Annons

Återigen har vi haft ett val. Återigen har politiker i Örebro talat om att det skulle behövas en ny stämning, ett lite mer försonligt klimat mellan partiernas företrädare. Återigen har alla sådana förhoppningar kommit på skam. Nu är det fullt krig igen. Nåja, ett krig med ord i alla fall.

Rudbecksskolans framtid må var viktig för skolans elever och lärare. Det må vara många föräldrar som funderar över var deras barn ska få sin gymnasieutbildning de kommande åren.

Men om en historieintresserad statsvetare om 30, 40 eller 50 år granskar vad som hände i Örebro i början av 10-talet. Kommer han eller hon då att betrakta Rudbecksskolan som den avgörande frågan? Var det den frågan som avgjorde Örebros framtid? Var det den frågan som avgjorde att stadens utveckling blev en framgångssaga – eller som gjorde att motgångarna hopade sig? Nej, knappast.

Rudbecksskolan har blivit en symbol kring vilken politikerna kan kriga, där de kan basunera ut sin stora seger – eller sin frustration.

Före omvalet sade Koalition Örebro att Rudbecksskolan skulle läggas ner. Och koalitionens dåvarande företrädare, Lennart Bondeson från Kristdemokraterna, sade att det vore något av en katastrof om Rudbecksskolan skulle bli kvar. Fast det fanns uppenbarligen andra åsikter inom koalitionen.

Nu blir Rudbecksskolan kvar. Så nu ”rasar” moderaten Kent Persson mot kristdemokraten Lennart Bondeson. ”Valsveket”, ”ingen politisk trovärdighet” och ”avgå” är några av de uttryck som Kent Persson använder på sin blogg. Och så skriver han: ”Bondeson tvingade dock koalitionen att ta beslutet om nedläggning byggt på undermåliga underlag.”

Nu upphävs det beslut som, enligt Kent Persson, var dåligt. Moderaterna kräver alltså att Bondeson ska avgå för att han gör som Moderaterna vill. En obegriplig kullerbytta? Nej inte alls. För det handlar egentligen inte alls om Rudbecksskolan. Det handlar om frustration över det politiska läget i Örebro.

Det är egentligen väljarna som har skapat frustrationen. Det hade varit så mycket enklare för politikerna om väljarna hade gett ett tydligt utslag – egen majoritet för Koalition Örebro eller egen majoritet för S och V. Men så blev det inte. Och då måste det bli en blocköverskridande lösning.

Politiken i Örebro skulle vinna på om politikerna diskuterade sakfrågor, i stället för att låta rösten gå upp i falsett, så fort de inte får som de vill.

Mer läsning

Annons