Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktmiss av S i Örebro

Annons

Matchen slutade 31-30. Så långt är allt klart. Under valnatten utropade sig Socialdemokraternas Lena Baastad till segrare i kommunvalet i Örebro med just de siffrorna. I går var det Koalitionen som gjorde detsamma. Med samma siffror.

I går manifesterade Koalitionen i Örebro också en stenhårt enad front. Inte konstigt med tanke på att de fem partierna gick till val som ett maktalternativ. Miljöpartiet i Örebro gav klart besked i våras att de tänkte ställa upp i valet tillsammans med de borgerliga partierna, tvärtemot rikspolitiken.

Det är inget unikt, Miljöpartiet samarbetar i många kommuner med borgerliga partier. Otroheten är en MP-dygd som sätter framgångar i sakpolitiken, alltså miljön, högre än en fix plats på högervänster-skalan. Knytningen i rikspolitiken till vänsterblocket är det som avviker från partiets strategiska och taktiska linje.

Politik är det möjligas och ibland det omöjligas konst. Både Fredrik Persson och Gabriella Blomgren sa samtigigt som de svor sig ännu fastare till Koalitionen, att ett samarbete med de röda inte varit en omöjlighet i Örebro. Om det inte varit för den ”smutskastningskampanj” som Socialdemokraterna riktade mot MP i valspurten.

Det går att träta länge om vad som är smutskastning till skillnad från hårda politiska argument. I detta fall har miljöpartisterna tolkningsföreträde. Det märkliga är Socialdemokraternas brist på omdöme. Det är obegripligt att erfarna politiker väljer att slå hårdast mot ett parti som ligger närmast att vara en samarbetspartner. Mycket otur med tanken hos S-strategerna i Örebro.

Örebro har nu en ”minoritetsmajoritet” som centerpartisten Rasmus Persson uttrycker det. Koalitionens partier har fått flest röster i Örebro, nästan 2 500 fler än de röda, så det är helt enligt demokratins spelregler att de sitter kvar vid makten.

Sverigedemokraterna då? Partiet har fyra mandat. Både Koalitionen och S och V har sagt absolut nej till samarbete med SD. Det är klart att SD kommer att spela roll. Det kommer att ställas stora krav på både majoriteten och oppositionen att hitta samförstånd i de riktigt stora frågorna. Det finns hopp om detta, när stridslarmet väl lagt sig.

Sverigedemokraterna är ett lika stort problem för såväl de blågröna som de röda i Örebro.

Mer läsning

Annons