Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästerna borde lyssna på påven

Annons
En ny syn. Påven signalerar en ny syn på homosexuella i världens största trossamfund. Arkivfoto: Andrew Medichini/TT-AP

Det finns ”obotlig” homosexualitet och så finns det homosexualitet som handlar om ”psykologisk oordning”. Sådant fick ungdomar lära sig när de gick i konfirmandundervisning i en katolsk församling i Småland, enligt Smålandsposten.

Påve Franciskus skulle knappast ha uttryckt sig på det sättet. I augusti 2013 intervjuades påven av en italiensk katolsk tidskrift. En riktigt lång intervju, ska det tilläggas. Det krävdes tre möten för att genomföra den. När intervjun publicerats på italienska anlitades fem experter för att göra en korrekt översättning till engelska.

Det finns inte ett spår av fördömanden när det gäller homosexualitet. Påven berättar om brev som han fått från homosexuella som känner sig sårade och fördömda av kyrkan. Han säger att biktstolen inte är en tortyrkammare. Och i en annan intervju säger påven att ”om någon är homosexuell och söker Herren med god vilja, vem är jag att döma”.

Nu är det knappast så att Katolska kyrkan kommer att viga homosexuella par i år, nästa år eller ens om fem år. Förändringar i Katolska kyrkan tar tid. Men det är ingen tvekan om att påven signalerar en förändring. Det går inte heller att komma ifrån att påvens ståndpunkter har betydelse för den kristna världen långt utanför den katolska kyrkan. Vi talar om världens största trossamfund, med 1,2 miljarder medlemmar.

Det vore naturligtvis förmätet av mig att göra mig till tolk för påven. Men det finns en kontrast mellan påvens uttalanden och det språkbruk som användes av företrädare för den katolska församlingen i Småland. Under tisdagen bad den berörde kyrkoherden om ursäkt.

Just katolska kyrkan har ju sina egna synder att ta itu med i form av präster som begått övergrepp mot barn. Sedan har delar av det kyrkliga etablissemanget försökt att dölja vad som hänt. Men det har skett en skärpning de senaste åren, där hundratals präster blivit avstängda.

Det finns fler kristna rörelser som brottas med hur de ska hantera sina homosexuella medlemmar.

På pingströrelsens hemsida står det att relationen mellan man och kvinna är ”idealet att sträva efter”. Alternativet är att inte ha sex alls. Equmeniakyrkan skriver så här: ”När det gäller homosexualitet så finns det vitt skilda uppfattningar om detta inom våra församlingar om det är förenligt med Guds skapelsevilja eller ej. Vi försöker leva med denna mångfald, trots att det kan vara svårt ibland. Homosexualitet är inget hinder för medlemskap i en församling i Equmeniakyrkan.”

Kristet Center i Örebro är uttryckligen exkluderande. Homosexuella som lever ut sin sexualitet är inte välkomna i kyrkan.

Jag säger återigen: Jag blir fascinerad över vissa kristna kyrkors besatthet av att granska vad folk har för sig i sängkammaren. Om nu en kyrka vill ta itu med syndigt beteende hos sina medlemmar, så måste det finnas annat att hantera.

Av någon anledning har jag aldrig hört talas om en kyrka som säger att personer som fifflat med deklarationen inte är välkomna. Inte heller har jag hört talas om någon kyrka som säger att den som kör omkring i en bensinslukande lyxbil är en syndig person.

Mer läsning

Annons