Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priser stiger för långsamt

Det låter väl trevligt att priserna på hemelektronik har sjunkit med tolv procent på ett år. Men det är inte ett dugg trevligt. Priserna i Sverige stiger för långsamt.

Annons

Hög inflation – att priserna stiger kraftigt – är dåligt. Det blir svårare för enskilda människor att planera sin ekonomi. Det blir lätt en situation där löner och priser jagar varandra. Löntagarna kräver högre löner som leder till högre priser, vilket i sin tur leder till ännu högre priser. Så var det under en stor del av 80-talet.

Med en låg inflation blir det stabilare. Det blir lättare att få en vettig lönebildning. Även om lönerna i procent inte ökar så mycket, ökar chansen att löneökningarna ger bättre levnadsstandard.

Om det blir deflation, att priserna sjunker, kan det gå riktigt illa. Vi är inte där än. Men vi är ganska nära. Enligt Statistiska centralbyrån sjönk priserna med 0,1 procent mellan juni och juli. Inflationstakten ligger kring noll. Men det varierar för olika branscher. Maten har till exempel blivit 3,3 procent dyrare under det senaste året. Priserna på hemelektronik har sjunkit med tolv procent.

Om du ser att priset på en platt-tv sjunker. Ja då är det rationellt att vänta med inköpet – och låta pengarna ligga kvar på bankkontot några månader till. Den privata konsumtionen – som är en viktig drivkraft för tillväxt och jobb inom servicenäringen – bromsas.

Målet för Riksbanken är att hålla inflationstakten kring två procent. Men Riksbanken vägrar att sänka räntan, trots att vi ligger långt under det målet. För några månader sedan avgick Lars E O Svensson som vice riksbankschef, Han var den fränaste kritikern mot majoriteten i riksbanksledningen och dess räntepolitik.

I september lägger regeringen fram sin valbudget. Med en riksbank som håller räntan på en onödigt hög nivå och en konjunktur som är på väg att återhämta sig, kan det vara rätt att göra just en valbudget. En budget som innebär att många människor får mer pengar i plånboken.

Mer läsning

Annons